Γρήγορη μετάβαση

Δελτίο Τύπου: Έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων Μνημονίου Συνεργασίας με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης

Σχετικά Θέατρα

Σε πανηγυρικό κλίμα υπεγράφη την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στο Δήμο Λαρισαίων το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», με αντικείμενο το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης. Είχε προηγηθεί η έγκριση του Μνημονίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» (με την υπ’ αρ. 5 / 22-12-2022 απόφαση) και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου (19-01-2023).

Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο φορέων είναι ο σχεδιασμός ενός προγράμματος βιώσιμης και ολιστικής ανάπτυξης της πόλης που θα επεμβαίνει, σύμφωνα με τους όρους της “Χάρτας της Λειψίας”, τόσο στον αστικό – δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό χώρο της πόλης.

Το αντικείμενο της συνεργασίας των δύο φορέων, όπως αποτυπώνεται και στο κείμενο του μνημονίου, είναι ο σχεδιασμός ενός προγράμματος με τους εξής στόχους:

  • Την εφαρμογή της εγκεκριμένης πρότασης “Στρατηγικές Αστικές Παρεμβάσεις Δήμου Λαρισαίων – Διαχρονικοί βηματισμοί”, που υπεβλήθη από τον Δήμο για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σκοπό της πρότασης αποτελεί η διασύνδεση των σημαντικότερων αρχαιολογικών και πολιτιστικών τοπόσημων της πόλης σε μια ενιαία διαδρομή (Γενί Τζαμί – Αρχαία Θέατρα – Λόφος Φρουρίου – Πάρκο Αλκαζάρ – Μνημείο και Βοτανικός Κήπος Ιπποκράτη).
  • Τη δημιουργία της “Χάρτας της Πόλης”, η οποία θα αποτελεί την πλήρη αποτύπωση του κεκτημένου της πόλης, δηλαδή όλων των μελετών και των δράσεων που έχουν εκπονηθεί διαχρονικά για τον Δήμο. Η Χάρτα αυτή θα αποτελεί την “προίκα” της πόλης και θα συμπεριλάβει όλα τα όνειρα του Δήμου για την πόλη της Λάρισας.
  • Τον σχεδιασμό της στρατηγικής του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου, με στόχο τη δημιουργία δύο διακριτών παρεμβάσεων:
    • Επεμβάσεις στη φιλοσοφία της “συμπαγούς πόλης”, για την οποία θα οριοθετηθεί αυστηρά ο “πυρήνας” της πόλης – το ιστορικό της κέντρο δηλαδή – με την προώθηση πυκνών παρεμβάσεων τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό χώρο.
    • Επεμβάσεις στη φιλοσοφία της “γραμμικής πόλης”, με συνεχή, ανεμπόδιστη κίνηση ανθρώπων και οχημάτων, οι οποίες θα αφορούν το σύνολο της πόλης. Για τον σκοπό αυτό επιλέχθηκε πιλοτικά από το Δήμο Λαρισαίων, ως έργο “φωτοδότης”, η διαδρομή Μύλος του Παππά – Αρχαίο Θέατρο – Διαχρονικό Μουσείο, όπου θα εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη ροή για τις τέσσερις σημαντικές κατηγορίες μετακίνησης: των ΑΜΕΑ, των πεζών, των ποδηλάτων και των αυτοκινήτων. Παράλληλα, στη διαδρομή θα εφαρμοστούν δράσεις για τη βελτίωση του τριπτύχου της λειτουργικότητας, της προσβασιμότητας και της αισθητικής, με προτάσεις για τις όψεις των κτηρίων και τον αστικό εξοπλισμό. Μάλιστα, συμφωνήθηκε ομόφωνα η διοργάνωση περιπάτου σε όλο το μήκος της διαδρομής, στις αρχές Ιουνίου, με τη συμμετοχή των πολιτών και όλων των εμπλεκομένων, για την γνωριμία τους με το όλο εγχείρημα.

Στον σχεδιασμό του προγράμματος θα συμβάλουν δύο βασικές ομάδες μελετητών, που θα συνεργαστούν στενά μεταξύ τους: α) η ομάδα που θα σχεδιάσει την στρατηγική του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και θα υποβάλει τον σχετικό φάκελο εντός του 2023 και β) η ομάδα που θα σχεδιάσει το τεχνικό έργο της πιλοτικής διαδρομής. Στις ομάδες θα συμμετέχουν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, οικονομικοί σύμβουλοι και άλλες ειδικότητες, ενώ αδιάλειπτη θα είναι η συμβολή του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και της Θερμοκοιτίδας του, D-HUB, που θα προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία τους, ως άμισθοι τεχνικοί σύμβουλοι μέχρι και την υλοποίηση του προγράμματος.

Τα σημαντικά αυτά έργα υποδομών σχεδιάζεται να πλαισιωθούν και από ήπιες (soft) ενέργειες marketing, ψηφιακών εφαρμογών και ανάδειξης της τοπικής αγροδιατροφής, ενώ ο ολιστικός χαρακτήρας της παρέμβασης θα εμπλουτιστεί με τη δημιουργία cluster τοπικών επιχειρήσεων, που θα υποστηρίζουν το “προϊόν” της πόλης. Για τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος, απαραίτητος θα είναι ο Φορέας Λειτουργίας (Φορέας Διαχείρισης – Λειτουργίας Προορισμού – D.M.O.), που θα εποπτεύει και θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και συνέχιση του προγράμματος στο μέλλον.

Όταν το πρόγραμμα λάβει σάρκα και οστά, ο κάτοικος και ο επισκέπτης της Λάρισας θα απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη “αστική” εμπειρία: μια πόλη ανοιχτή και ταυτόχρονα συνεκτική, με ζωντανό και ευανάγνωστο ιστορικό κέντρο, με ευχάριστες διαδρομές προς τα σημαντικότερα σημεία πολιτισμού στις παρυφές της και με διάχυτη την “γεύση” των τοπικών προϊόντων.

Δείτε παρακάτω τα σχετικά δημοσιεύματα: