Γρήγορη μετάβαση

Μπένος: “Να ξεκινήσουν άμεσα διεργασίες για συστηματική ανασκαφή στην πλατεία Υπαπαντής”

Πηγή: eleftheriaonline.gr

“Άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν οι διεργασίες για συστηματική ανασκαφή” σημειώνει σε δημόσια παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Σταύρος Μπένος.

Μεταξύ άλλων σημειώνει, ότι το κόστος της συστηματικής ανασκαφής δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ προτείνοντας και τρόπους κάλυψης του, είτε μέσω προγραμματικής σύμβασης Δήμου Καλαμάτας – ΥΠΠΟ, είτε με διαδικασία crowdfunding (στρατηγική, που ήδη ακολουθεί το “Διάζωμα” για άλλα έργα), είτε μέσω χορηγιών – δωρεών.

Σημειώνει τέλος, ότι το “Διάζωμα”, του οποίου είναι πρόεδρος θα διαθέσει όλη την τεχνογνωσία και την εμπειρία των ανθρώπων του για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Σταύρου Μπένου:

“Οι στιγμές είναι συμβολικές και μεγάλες για την ιστορική μας πόλη. Οι διεργασίες για την έναρξη των «έργων ανάπλασης» της πλατείας Υπαπαντής πρέπει να σταματήσουν τώρα.

Η μεταφορά των χρημάτων σε άλλα έργα είναι απλή διαδικασία . Άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν οι διεργασίες για συστηματική ανασκαφή, η οποία θα είναι ο «καλύτερος οδηγός» για την μελέτη.

Το κόστος της συστηματικής ανασκαφής δεν θα υπερβεί τις 200.000 ευρώ. Το ποσόν αυτό μπορεί να καλυφθεί:

1. Με Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου Καλαμάτας με το Υπουργείο Πολιτισμού (ανάλογες Προγραμματικές Συμβάσεις για συστηματικές ανασκαφές έχουν υπογραφεί για πάνω από 30 αρχαία θέατρα, βλ. ιστοσελίδα του Διαζώματος)

2. Με crowdfunding. Το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει κάνει crowdfunding για τη χρηματοδότηση ανασκαφών και μελετών σε πάνω από 30 θέατρα.

3. Από χορηγούς – δωρητές.

Η συστηματική ανασκαφή θα αποτελέσει τον καλύτερο «τροχιοδείκτη» για την μελέτη και τα απαραίτητα έργα ανάπλασης με επίκεντρο την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών καταλοίπων που θα έρθουν στο φως.

Το Σωματείο «Διάζωμα» θα διαθέσει όλη την τεχνογνωσία του την εμπειρία του και τους ανθρώπους του για την εκπλήρωση του υψιπετούς αυτού στόχου”.

Μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια σχετικά άρθρα:

Π.Θέμελης για τα αρχαία της Υπαπαντής: Εφόσον θέλετε να ξηλώσετε την πλατεία πρέπει να γίνει ανασκαφή – www.kalamatajournal.gr

Πάνω στα αρχαία η νέα πλατεία της Υπαπαντής στην Καλαμάτα – Αντιπαράθεση για το έργο – www.mononews.gr