Γρήγορη μετάβαση

Αρχαιολόγοι αναζητούν το θεραπευτήριο του Ασκληπιού και την αρχαία πόλη της Μορύλλου στο Κιλκίς

Πηγή: lifo.gr

Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς αναζητούν το θεραπευτήριο του Ασκληπιού και την αρχαία πόλη της Μορύλλου κάτω από τον οικισμό των Άνω Αποστόλων.

Εκεί κατέφθαναν στην αρχαιότητα άνθρωποι από γειτονικές, αλλά και πιο απομακρυσμένες περιοχές, αναζητώντας θεραπεία. Στις ανασκαφές της δεκαετίας του ΄60 είχαν βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο- 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Κιλκίς- η κεφαλή και τμήμα του κορμού ενός αγάλματος του θεού Ασκληπιού και άλλα τρία αγάλματα καθώς και επιγραφές που περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Μόρυλλος ήταν πολύ γνωστή στην αρχαιότητα για το επιφανές ιερό του θεού.

«Υποθέτουμε ότι θα μπορούσε μέσα στο χωριό πραγματικά να βρίσκεται ο ναός ή οι εγκαταστάσεις του θεραπευτηρίου του Ασκληπιού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη. «Το σημερινό χωριό φαίνεται να είναι χτισμένο ακριβώς πάνω από το θεραπευτήριο», συμπλήρωσε.

Με βάση τα στοιχεία από τις επιγραφές, που κάνουν λόγο για ακμάζουσα βοοτροφία στην περιοχή κατά την αρχαιότητα αλλά και γεωλογικά δεδομένα που υποδεικνύουν την παρουσία ρήγματος με έντονη την παρουσία του νερού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων προχώρησε σε γεωφυσικές έρευνες και μελέτες που έδειξαν την ύπαρξη ενός πυκνού δικτύου κατοικιών και οδοποιίας στην αρχαία Μόρυλλο.

Πριν από λίγο καιρό υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών για την ανάδειξη της αρχαίας Μορύλλου, από τον αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Ανδρέα Βεργίδη και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς.

Η κ. Στρατούλη δήλωσε ότι οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν, όπως και ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού να στηρίξει πείγουσες σωστικές ανασκαφές.

«Αναζητάμε το θεραπευτήριο και όχι μόνο. Θέλουμε να μάθουμε πολλά περισσότερα στοιχεία γι’ αυτή την πόλη που ήταν οριοθετημένη, αναγράφεται το όνομά της ως Μητρόπολη Μορύλλου. Από το στοιχείο αυτό συμπεραίνουμε ότι είναι μια μητρόπολη, μια σημαντική πόλη, όχι χωριό. Υποθέτουμε ότι γύρω από αυτήν αναπτύχθηκε σημαντική οικονομική δραστηριότητα, ίσως ένα δίκτυο μικρών πόλεων που όλα αυτά δημιουργούσαν μια εξαιρετική παραγωγική βάση και μα δραστηριότητα ενδεικτική μιας εύρωστης πολιτείας», εξήγησε.

Προς την κατεύθυνση αυτή συντείνουν και τα επιγραφικά τεκμήρια που έχουν βρεθεί. «Γνωρίζουμε επώνυμους πολίτες της Μορύλλου. Ο Αλκέτας, για παράδειγμα, φαίνεται ότι ήταν ένας από τους πολίτες που είχαν μια ευμάρεια, καθώς όταν το χρειάστηκε η πολιτεία, προχώρησε στην ανάπλαση των τειχών της πόλης, έδωσε χρήματα για να σιτιστούν πολίτες οι οποίοι – πιθανόν λόγω πολεμικών συρράξεων είχαν πρόβλημα επισιτισμού – ενώ ανέλαβε τη σίτιση διερχόμενων στρατευμάτων και δώρισε στο ιερό μία αγελάδα. Ένας άλλος πολίτης ο Παράμονος δώρισε και εκείνος στο ιερό μια αγελάδα σε παραγωγική ηλικία και από αυτήν προέκυψε ένα σημαντικό κοπάδι που αποτέλεσε κεφάλαιο για το ιερό», συμπλήρωσε η κ. Στρατούλη.

Πρόθεση των υπηρεσιών της Εφορείας είναι να δώσει το συντομότερο δυνατόν στο κοινό ένα τμήμα αυτής της αρχαίας πόλης, αφού ανασκαφεί και αναπλαστεί για να γίνει ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, με εξαιρετική θέα προς τα δυτικά. «Τα τεκμήρια είναι σημαντικά και υποδεικνύουν την παρουσία μιας αρχαίας πόλης, αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα σε άλλες περιοχές», ανέφερε η κ. Στρατούλη.

  • Λόφος ΒΑ του σύγχρονου οικισμού των Άνω Αποστόλων. Στη θέση αυτή τοποθετείται η αρχαία πόλη της Μορρύλου (ΕΦΑ Κιλκίς- ΥΠΠΟΑ, Θάνος Καρτσόγλου)
  • Τιμητικό ψήφισμα για τον Παράμονο, γιο του Σαμαγόρου. Σύμφωνα με την επιγραφή, η πόλη τιμά με δημόσιο έπαινο και στεφάνι, τον Παράμονο, ο οποίος δώρισε στην πόλη και στον θεό Ασκληπιό αγελάδα, από την οποία με την πάροδο του χρόνου σχηματίστηκε ολόκληρη αγέλη. Χρονολογείται γύρω στο 185-180 π.Χ. (ΕΦΑ Κιλκίς-ΥΠΠΟΑ, Θάνος Καρτσόγλου)
  • Η περιοδική/περιοδεύουσα έκθεση Μορρυλίων Πόλις. Πλευρά Β. (ΕΦΑ Κιλκίς-ΥΠΠΟΑ, σχεδιασμός Tetragon)