Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο Αίπυ: Ανοίγει ο δρόμος της αναστήλωσης!

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: thebest.gr

«Χαράς ευαγγέλια» στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, μετά την έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δυτικής Ελλάδας, της δημιουργίας  μονοπατιού  πρόσβασης  προς το αρχαίο  θέατρο (Αίπυ) στην περιοχή της Πλατιάνας, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αναστήλωσης του σπουδαίου μνημείου της αρχαιότητας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που δικαιώνει τις διαρκείς όσο και πολύχρονες προσπάθειες του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και προσωπικά του δημάρχου και προέδρου της ΑΝ.ΟΛ. κ. Σάκη Μπαλιούκου, που σε στενή συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία   Ηλείας και το σωματείο «Διάζωμα», έφεραν σε πέρας τις δύσκολες διαδικασίες, για την υλοποίηση του έργου που  θα δώσει νέα «πνοή» στην ορεινή ζώνη της επ. Ολυμπίας.

Αμέσως μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από το Τ.Σ. Μνημείων, το δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων συνεχάρη σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρόεδρος του «Διαζώματος» κ. Σταύρος Μπένος, του οποίου η συμβολή για την αναστήλωση του αρχαίου Αίπυ ήταν καθοριστικής σημασίας.

«Μετά την απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας Μνημείων, αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί ένας μακροχρόνιος στόχος που είχαμε να προσεγγίσουμε το Αίπυ, για να υλοποιηθεί η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου, γίνεται πλέον πραγματικότητα, δεδομένου ότι πριν ήταν αδύνατον να ανέβουν υλικά στο μνημείο, λόγω του απόκρημνου της περιοχής. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από την ΑΝΟΛ και ήταν ένα από τα πρώτα έργα αυτής της μορφής που πέρασαν στο πρόγραμμα. Άρα ανοίξαμε δρόμο για να έχουν τη δυνατότητα και άλλες περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή αρχαιολογικούς χώρους, να χρηματοδοτούνται και πλέον χρόνια αιτήματα αλλά και αδυναμίες που είχαμε να λυθούν επιτέλους» ανέφερε εμφανώς ικανοποιημένος με αυτή την εξέλιξη ο κ. Σάκης Μπαλιούκος.
Επίσης ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων επεσήμανε πως «το αρχαίο Αίπυ είναι με βάση μαρτυρίες και επιγραφές, το πρώτο θέατρο που υπάρχει στο Νομό. Βεβαίως σε μια ορεινή περιοχή όταν αναδεικνύεται ο πολιτισμός, βελτιώνεται η καθημερινότητα και δίνονται άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Θεωρώ ότι αυτό το πλέγμα των αρχαιολογικών χώρων που υπάρχει στην περιοχή μας, όπως Σκιλλουντία, Αίπυ, Επικούριος, Αλιφείρα, Σαμία, Βρεστό κλπ., δίνει μια άλλη τουριστική δυνατότητα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».
Εξάλλου ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», μιας Κίνησης Πολιτών που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, μετά  τη θετική έκβαση της  σημαντικής αυτής προσπάθειας, ανάφερε τα εξής:«Επιθυμώ να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που αυτή η ωραία συμμαχία που κάναμε, το υπουργείο Πολιτισμού, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και το «Διάζωμα», αποδίδει αυτούς τους εξαιρετικούς καρπούς. Την ανάδειξη δηλαδή ενός μνημείου κρυμμένου από το έδαφος και τη λήθη που εμείς  και το έδαφος θα νικήσουμε και τη λήθη θα εξαφανίσουμε και θα το φέρουμε στο φως! Θα είναι το όχημα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τοπικής ανάπτυξης για την περιοχή, που είναι κάτι το μοναδικό».

Αυτή την περίοδο από συνεργεία έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός του αρχαιολογικού χώρου , ενώ η δημιουργία του δρόμου πρόσβασης αποτελεί απαραίτητο στάδιο για την υλοποίηση του έργου που υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί μετά το 2023, λόγω και των καθυστερήσεων που υπήρξαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δείτε ακόμη:

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: «Χαράς ευαγγέλια» για το έργο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου στο Αίπυ! – ilialive.gr