Γρήγορη μετάβαση

Τα μνημεία μας χρειάζονται όλους

 

Την Πέμπτη 06 Ιουνίου 2019 δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ απόφαση (ΑΔΑ: Ψ6ΞΟ4653Π4-4ΑΒ), υπογεγραμμένη από την Υπουργό Πολιτισμού, κα Μυρσίνη Ζορμπά και τον Υφυπουργό, κ. Κωνσταντίνο Στρατή, με την οποία ανακαλείται παλαιότερη απόφασή τους (ΑΔΑ: 6Γ8Ψ4653Π4-2Α8), με θέμα: «Αποδοχή δωρεάς εκπονηθείσας μελέτης με τίτλο: «Μελέτη αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Αρκαδίας». Στο άρθρο της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 07 Ιουνίου 2019, με τίτλο: «Πλανήθηκε» το ΥΠΠΟ στον Ορχομενό Αρκαδίας» ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος,  εξέφρασε την έκπληξή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς δεν είχε ενημερωθεί αρμοδίως και επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού μελετήσει την εν λόγω απόφαση. Σήμερα, ο κ. Σταύρος Μπένος στο άρθρο που δημοσιεύεται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο: «Σε νομική σύγχυση το ΥΠΠΟ», έχοντας μελετήσει όλα τα δεδομένα, παρουσιάζει τη θέση του Διαζώματος σχετικά με την παραπάνω απόφαση.

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» γεννήθηκε για να υπερασπιστεί το άρθρο 24 του Συντάγματος της Ελλάδας και το δικαίωμα του καθενός, δηλαδή όλων των πολιτών του κόσμου, να συμβάλουν στην προστασία και την ανάδειξη των μνημείων. Τα μνημεία μας χρειάζονται όλους. Για να υπερασπιστεί δε πιο αποτελεσματικά αυτόν τον υψιπετή στόχο έχει αποφασίσει (και το τηρεί απαρέγκλιτα) να μη δεχθεί ποτέ χρήματα από το Κράτος και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Οι πόροι του Διαζώματος που αιμοδοτούν τα μνημεία προέρχονται αμιγώς από τα τακτικά και εταιρικά μέλη του και τον κύκλο των δωρητών – χορηγών του.

  • Το αρχαίο θεάτρο της Μαρώνειας
  • Το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης - αρχείο ΔΙΑΖΩΜΑ
  • Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου
  • Το αρχαίο θεάτρο Άργους
  • Το αρχαίο θέατρο στην Ερέτρια
  • Θυρανοίξια Αρχαίου Θεάτρου Μεσσήνης (2013)

Δείτε σχετικό υλικό που αναδεικνύει τα μνημεία ως δημόσιο αγαθό:

«Η έννοια του δημόσιου αγαθού», ομιλία του Ομοτ. Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Γενικού Γραμματέα του Διαζώματος, κ. Β. Λαμπρινουδάκη για το θεωρητικό πλαίσιο της διαχείρισης των μνημείων (2017)

“Monuments are better protected when they are part of citizens’ lives”, συνἐντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Economia ο Ομοτ. Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Αντιπρόεδρος του Διαζώματος, κ. Π. Θέμελης (2019)

Ομιλία του προέδρου του Διαζώματος, κ. Σταύρου Μπένου στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ευρώπη: συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον» (2018)

«Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά για την Ευρώπη (2014/2149(INI))».

Σταύρος Μπένος: “Τα μνημεία είναι δημόσιο και όχι κρατικό αγαθό”- eleftheriaonline.gr

«Χάος» με το αρχαίο θέατρο Ορχομενού: Γιατί το υπ. Πολιτισμού απέρριψε δωρεά μελέτης αποκατάστασης – lifo.gr

 

 

diazoma