Γρήγορη μετάβαση

Απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δίνει νέα ώθηση στην υλοποίηση του Αρχαιολογικού Πάρκου στον Ορχομενό της Βοιωτίας

Σχετικά Θέατρα

Το  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε με απόφασή του στις 05 Μαΐου 2021 τις τροποποιήσεις που εισηγήθηκε ο Δήμος Ορχομενού για την Γ φάση του Αρχαιολογικού Πάρκου στον Ορχομενό της Βοιωτίας.

Πρόκειται για το τρίτο και τελευταίο μέρος των τελικών εγκρίσεων για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, και είναι καρπός πολυετών διαβουλεύσεων ανάμεσα στο Δήμο Ορχομενού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, και τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού.

Η ανησυχία εστιαζόταν στην εκπεφρασμένη αδυναμία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας  να παρακολουθήσει την τρίτη φάση του έργου του  Αρχαιολογικού Πάρκου, ωστόσο η διέξοδος δόθηκε από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Διδασκάλου και στην οποία συμμετείχαν όλοι συναρμόδιοι φορείς.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, την τρίτη φάση του έργου αναλαμβάνει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ορχομενού, με την πρόβλεψη πρόσληψης και παρουσίας εξειδικευμένου αρχιτέκτονα μηχανικού με εμπειρία σε αναστηλωτικά έργα, για την επίβλεψη των εργασιών από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε όλη τη διάρκεια των εργασιών μέχρι και την ολοκλήρωσή τους. Μεταξύ των όρων που προβλέπει η παραπάνω απόφαση είναι η υπογραφή σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου η Παναγία της Σκριπούς και του Δήμου Ορχομενού. Δείτε αναλυτικά, εδώ.

Στην επόμενη οικονομική επιτροπή του Δήμου Ορχομενού προχωρούν οι αποφάσεις για την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων της  δεύτερης φάσης μετά την ολοκλήρωση των πράξεων αναλογισμού και το έργο αναμένει πια τη ροή των χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων οπότε και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την σταδιακή και ανά φάση ολοκλήρωσή του.

Σύμφωνα με τη Δήμαρχο Ορχομενού, κ. Βούλα Καράλη,  προβλέπεται πως μέχρι την ολοκλήρωση του 2022 το Αρχαιολογικό Πάρκο θα έχει ικανοποιητική  μορφή, τόσο ως προς την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου που είναι σε εξέλιξη από την ΕΦΑ Βοιωτίας, όσο και με την ολοκλήρωση της 1ης φάσης του περιβάλλοντα δημοσίου χώρου – οδοί Μινύου Ακροπόλεως.

Δείτε ακόμη:

Τροποποίηση υπουργικής απόφασης – ΨΧ0Τ4653Π4-9ΡΣ

Το Αρχαιολογικό Πάρκο αλλάζει τον Ορχομενό. Εγκρίθηκε η 3η φάση του έργου (video-photo)  στο tvstar.gr

Το Αρχαιολογικό Πάρκο αλλάζει τον Ορχομενό. Εγκρίθηκε η 3η φάση του έργου– στο tvstar.gr στο dailymotion.com

Στη σκιά του αιφνίδιου θανάτου του π. Χαραλάμπους , η «χαρμόσυνη είδηση» για την έγκριση της Γ` Φάσης του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού – Τι αποφάσισε το ΚΑΣ για τον περιβάλλοντα χώρο και τα κελιά – Πρεσβυτέριο της Παναγίας η Σκριπού στο orchomenos-press.blogspot.com