Γρήγορη μετάβαση

Ανοιχτό θέατρο Μάνης: Προοπτική ολοκλήρωσης για ένα από τα πιο όμορφα θέατρα της χώρας!

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ  του Ανοιχτού Θεάτρου της Μάνης στο Καμπινάρι της Πλάτσας του Δήμου Δυτικής Μάνης υπέγραψε την Τετάρτη 24 Μαρτίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας.  

Το έργο, προϋπολογισμού 722.000 ευρώ αφορά στην ολοκλήρωση του ανοιχτού θεάτρου στην Πλάτσα με την κατασκευή τουαλετών κοινού και έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του θεάτρου.

Συγκεκριμένα, το έργο με τίτλο «Αποπεράτωση ανοιχτού θεάτρου Μάνης – κατασκευή τουαλετών κοινού» εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Αντικείμενο της πράξης είναι η κατασκευή των τουαλετών κοινού και των έργων διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του Ανοιχτού Θεάτρου Μάνης.
Οι βοηθητικοί χώροι και οι όποιες επεμβάσεις στον υπαίθριο περιβάλλοντα χώρο, στόχο έχουν την υποστήριξη της λειτουργίας του θεάτρου δίχως να αποτελούν στοιχεία ακουστικής, οπτικής και αισθητικής όχλησης.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται να κατασκευαστούν τα εξής:

 1. Υπαίθριος χώρος συγκέντρωσης (φουαγιέ): εμβαδού περίπου 1.000 μ2
  2. Διαμόρφωση (πλακόστρωση) υφιστάμενου δρόμου πρόσβασης στο Ανοιχτό Θέατρο, μήκους περίπου 1.030 μ
  2. WC κοινού: εμβαδού 92,75 μ2, αναλυόμενα ως εξής:
  Προθάλαμος WC ανδρών 9,05 μ2
  WC ανδρών 19,00 μ2
  Προθάλαμος WC γυναικών 16,30 μ2
  WC γυναικών 18,45 μ2
  WC Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες 6,75 μ2
  WC Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες 5,60 μ2
  Χώρος καθαριστών 3,25 μ2
  Διάδρομος επίσκεψης μηχ/κών εγκαταστάσεων 3,30 μ2
  Διάδρομος επίσκεψης μηχ/κών εγκαταστάσεων 3,30 μ2
  Διάδρομος επίσκεψης μηχ/κών εγκαταστάσεων 7,75 μ2

Συνεπώς, τα παραδοτέα της Πράξης θα είναι : α) ένα συγκρότημα W.C. κοινού, εμβαδού 92,75 μ2, β)  ένας υπαίθριος διαμορφωμένος χώρος φουαγιέ εμβαδού περίπου 1.000 μ2 και γ) πλακόστρωση υφιστάμενου δρόμου μήκους περίπου 1.030 μ. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης την  30η Νοεμβρίου του 2022.

Το Ανοιχτό Θέατρο Δυτικής Μάνης με τη μαγευτική θέα στο Μεσσηνιακό Κόλπο είναι έργο  του αρχιτέκτονα κ. Μάνου Περράκη, ο οποίος εμπνεύστηκε  τη μορφή του από αρχαία θέατρα. Ο σχεδιασμός του υπαίθριου θεάτρου βασίζεται στη μορφή του κοίλου ως αρχέγονου συμβόλου, αλλά και λειτουργικού προτύπου των ανοικτών θεάτρων από την κλασική αρχαιότητα μέχρι και τις ημέρες μας. Ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος, ήταν ο άνθρωπος που έσπειρε την ιδέα μαζί με την αρχιτέκτονα κ. Αγγελική Κελεπούρη και την καλλιέργησαν μέχρι την τελεσφόρησή της, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Η υποδοχή από τον τότε Δήμαρχο κ. Γιάννη Μαραμπέα και το δημοτικό συμβούλιο ήταν ενθουσιώδης. Σήμερα, χάρη στις πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα και την αφοσίωση του Δημάρχου Δυτικής Μάνης, κ. Δημήτρη Γιαννημάρα το θέατρο θα μπορέσει σύντομα να αποκτήσει ζωή και να είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά:

 Ένταξη της Πράξης «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΑΝΗΣ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ ΚΟΙΝΟΥ» με Κωδικό ΟΠΣ 5069577 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020»

 • Σχεδιαστική αναπαράσταση του κ. Μ. Περράκη

Δείτε στη συνέχεια σχετικά δημοσιεύματα:

 • Στο ΠΕΠ Πελοποννήσου εντάχθηκαν με υπογραφή του περιφερειάρχη Π. Νίκα δύο έργα στον Δήμο Δυτικής Μάνης στο https://www.ppel.gov.gr/
 • Επιτέλους προοπτική ολοκλήρωσης μετά από 13 χρόνια για ένα από τα πιο όμορφα θέατρα της χώρας! στο https://www.kalamatajournal.gr
 • Περιφέρεια: 722.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθεί το Ανοιχτό Θέατρο στην Πλάτσα: Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν στο https://www.messinialive.gr
 • Εντάξεις 800.000 ευρώ στην ΟΧΕ Μάνης, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στο https://www.ppel.gov.gr/