Γρήγορη μετάβαση

4 μέρες στην Κρήτη

Σχετικά Θέατρα

Ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος, συνοδευόμενος από τους εθελοντές – μέλη του Σωματείου κ.κ. Μπέττυ Χατζηνικολάου, εμπειρογνώμονα σε θέματα Τουρισμού, Ιωάννη Ζηρίνη, εμπειρογνώμονα σε θέματα Ανάπτυξης, Μαίρη Μπελογιάννη, πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου και υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων, επισκέφθηκαν για ένα τετραήμερο την Κρήτη.

Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων (Πολιτιστικές Διαδρομές και Αρχαιολογικά Πάρκα) της νέας Προγραμματικής Περιόδου του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 η ομάδα του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» συναντήθηκε με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, κ. Συθιακάκη Βασιλική, με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού – Εθελοντισμού και Μνημείων, κ. Πλεύρη Αριστέα, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων – Αυτεπιστασίας – Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κ. Γιάννη Αναστασάκη και τον Διευθυντή Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, κ. Κώστα Μοχιανάκη του Δήμου Ηρακλείου, με αντικείμενο το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου. Στη συνάντηση έλαβαν, επίσης, μέρος η Δρ. Αρχαιολογίας, κ. Κάντα Αθανασία και ο αρχιτέκτων – μηχανικός, κ. Γιώργος Πετράκης, βασικοί συντελεστές του προγράμματος. Ύστερα από μια πολύ γόνιμη συζήτηση αποφασίστηκε η θεσμική συνεργασία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με το Δήμο Ηρακλείου, η οποία θα αποτυπωθεί με ειδικό μνημόνιο.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 η ομάδα του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» συναντήθηκε κατά σειράν:
α) Με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, κ. Αντώνη Ζερβό και την ομάδα συνεργατών του.
β) Με το Δήμαρχο Σητείας, κ. Θεόδωρο Πατεράκη και ομάδα συνεργατών του, την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, κ. Πετράκη Πελαγία, καθώς και με την πρόεδρο, κα Μυλωνάκη Στεφανία και μέλη Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος». Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, οι αρχιτέκτονες μηχανικοί, Γιώργος Καναβάκης και Λιάνα Ευθυμιάδου – μελετητές του αρχαίου θεάτρου της Λεύκης (Εικ. 1: αρχαίο θέατρο Λεύκης). γ) Με το Δήμαρχο Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη. Αρχικά επισκέφθηκαν το ρωμαϊκό θέατρο της Ιεράπετρας και ενημερώθηκαν από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, κ. Σοφιανού Χρυσούλα για την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών, η οποία είναι εντυπωσιακή. Στην επίσκεψη συμμετείχε και ο Ισίδωρος Πλακωτάρης, αρχιτέκτονας – μελετητής του αρχαίου θεάτρου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε ημερίδα, με θέμα «Ένα αρχαίο θέατρο βγαίνει το φως», στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας. Στην ημερίδα συμμετείχαν η κ. Σοφιανού Χρυσούλα με τίτλο : «Ένα αρχαίο θέατρο βγαίνει το φως» και ο κ. Σταύρος Μπένος, με τίτλο: « Η αξία και η μαγεία των συνεργειών». Ο κ. Μπένος ανέπτυξε την πρόταση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» για την προώθηση προγράμματος Ο.Χ.Ε. (Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης) που θα περιλαμβάνει το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα και των τριών Δήμων (Αγ. Νικολάου, Σητείας και Ιεράπετρας). Το οδοιπορικό αυτό στο Νομό Λασιθίου έβαλε τα θεμέλια αφ’ ενός μεν για την προώθηση των μελετών και εργασιών αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων Λεύκης και Ιεράπετρας, αφ’ ετέρου για την υλοποίηση της Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Διαδρομής των Δήμων Αγ. Νικολάου, Σητείας και Ιεράπετρας.

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 η ομάδα του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» συμμετείχε σε εκδήλωση υιοθεσίας του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας από μαθητές. Δύο σχολεία, το 2ο Γυμνάσιο Χανίων που πήρε το 2ο βραβείο στον Διαγωνισμό της ΕΡΤ «Οι μαθητές μας ξεναγούν στα αρχαία θέατρα» με βίντεο για το αρχαίο θέατρο της Απτέρας και το Γυμνάσιο Βάμου τους επεφύλαξαν στιγμές μεγάλης συγκίνησης. Οι μαθητές τους «άνοιξαν» το θέατρο της Απτέρας στο κοινό που καταγοητεύτηκε από την πολύ προσεγμένη ως την τελευταία λεπτομέρεια ξενάγηση και τα δρώμενα που ακολούθησαν. Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 συναντήθηκε η ομάδα του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Αρναουτάκη Σταύρο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, κ. Κουκιαδάκη Ευριπίδη και την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μαρία Κασσωτάκη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πρόοδος του ανασκαφικού προγράμματος και της μελέτης του ρωμαϊκού θεάτρου της Γόρτυνας, καθώς και η συγκρότηση του φακέλου της Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Διαδρομής της Κοιλάδας της Μεσσαράς.

Παράλληλα την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαζώματος, κ. Μαίρη Μπελογιάννη, φιλόλογος, δρ. αρχαιολόγος, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» είχε εποικοδομητική συνάντηση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών με εκπαιδευτικούς, οι οποίοι παρακολουθούσαν ενημερωτικό σεμινάριο που είχε διοργανώσει η σχολική σύμβουλος, κ. Ειρήνη Μπαγιάτη και στο Λύκειο Αγίων Δέκα με εκπαιδευτικούς που είχαν προσκληθεί από τη διευθύντρια κ. Γ. Μανιφάβα , τον Γυμνασιάρχη κ. Γ. Φραγκιαδάκη και τον Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου κ. Γ. Γιαμαλάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Δήμου Γόρτυνας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Δέκα, εκπρόσωποι των Γονέων και μαθητές. Παρουσιάστηκαν ο σκοπός της δράσης και δημιουργίες μαθητών διαφόρων σχολείων και ακούσθηκαν πρωτότυπες ιδέες από εκπαιδευτικούς που θα προτρέψουν τους μαθητές τους να ανοίξουν την αγκαλιά τους στα σπουδαία μνημεία του τόπου τους και να επικοινωνήσουν την τεράστια αξία τους σε μαθητές άλλων σχολείων μέσα από συμπράξεις. Στην υλοποίηση αυτών των συναντήσεων πολύ σημαντική υπήρξε η συμβολή της κ. Ρ. Τυλιανάκη, τακτικού μέλους του Διαζώματος. Για τη συνάντηση είχαν ενημερωθεί ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου, κ. Δ. Αποστολάκης και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ν. Γιγουρτάκης καθώς και οι υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η κ. Α. Ζαχαράτου και ο κ. Σ. Χατζάκης, αντίστοιχα.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου η κ. Μπελογιάννη συναντήθηκε στον Άγιο Νικόλαο με την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/θμιας Εκπ/σης νομού Λασιθίου, κ. Φ. Πεδιαρίτη και συνομίλησαν για τις ευφάνταστες προτάσεις εκπαιδευτικών, όπως αυτή της υιοθεσίας της αρχαίας Δρήρου από μαθητές σχολείου Ειδικής Αγωγής, καθώς και για την υιοθεσία του θεάτρου της Ιεράπυτνας και του Κουφονησίου από σχολεία της Ιεράπετρας και της Σητείας.

  • Το αρχαίο θέατρο Λεύκης.
  • Το αρχαίο θέατρο Ιεράπυτνας.
  • Το αρχαίο θέατρο Ιεράπυτνας.
  • Στιγμιότυπο από την ημερίδα.
  • Στιγμιότυπο από την ημερίδα.
  • Εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο Απτέρας.
  • Ο κύριος Σταύρος Μπένος και η κ. Μαίρη Μπελογιάννη.

Διαβάστε επίσης σχετικά δημοσιεύματα: