Γρήγορη μετάβαση

4ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (Π.Σ.Η.Ε.)

Από την Πέμπτη 27 έως και το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα και στο ξενοδοχείο «Margarona Royal» το 4ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (Π.Σ.Η.Ε.). Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Πρέβεζας.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο πρόεδρος του Σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”, κ. Σταύρος Μπένος μίλησε για το πρόγραμμα “Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου”, αναφέροντας περίπου τα εξής:
«Στην Ήπειρο εξελίσσεται αυτή την περίοδο ένα πρόγραμμα καινοτομικό, όχι μόνο σε Ευρωπαϊκή, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι η «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ». Η πολιτιστική διαδρομή είναι ένα εξειδικευμένο και επώνυμο τουριστικό προϊόν, το οποίο διαμορφώνεται με βάση ένα συγκεκριμένο συνεκτικό στοιχείο, αρχαιότητες. Στόχος του παραπάνω προγράμματος είναι να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη μιας περιοχής, μια ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμη και οικονομικά και κοινωνικά και περιβαλλοντικά, αλλά και να συνδέσει τα σπουδαία μνημεία της φύσης και του πολιτισμού με την τοπική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, όπως αποτυπώνεται και στη φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. (2014-2020).

Το παραπάνω πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη σχεδιασθεί με πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, εκτείνεται σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και περιλαμβάνει πέντε αρχαιολογικούς χώρους (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία και Γίτανα), καθώς και τους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης που βρίσκονται σε αυτούς. Το έργο αυτό αποτελεί μάλιστα και το πρώτο έργο της χώρας που εντάχθηκε στο νέο Ε.Σ.Π.Α. (2014-2020), με προϋπολογισμό 37.000.000 ευρώ.

Η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή των Ηπειρωτών, όχι μονάχα οργανωτικά και επιχειρησιακά, αλλά ψυχολογικά και συναισθηματικά».

Κλείνοντας, ο κ. Σταύρος Μπένος προέτρεψε όλους τους Ηπειρώτες να κάνουν τη διαδρομή δική τους ΥΠΟΘΕΣΗ.

 

Διαβάστε επίσης σχετικά άρθρα:

https://typos-i.gr/article/apodhmoi-me-sxedia

http://www.epirus-tv-news.gr/2017/07/4_29.html