Γρήγορη μετάβαση

3Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων / Αιτωλοακαρνανία

Σχετικά Θέατρα

Σε 25 αρχαία θέατρα με προϋπολογισμό 31.301.942 ευρώ έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να αρχίσουν εργασίες (γεωφυσικές έρευνες, ανασκαφές, αναθέσεις μελετών, αναστηλώσεις) μέσα στο 2010.

Πιο αναλυτικά θα αρχίσουν εργασίες σε:

17 αρχαία θέατρα με προϋπολογισμό 7.501.942 ευρώ μέσω προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Πολιτισμού (παρατίθεται σχετικός πίνακας).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ
Ι. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ        
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ        
Αρχαίο θέατρο Φορέας χρηματοδότησης Ποσό Χρηματοδότησης Περιγραφή αντικειμένου Παρατηρήσεις
1. Θέατρο Διονύσου Ν. Α. Αθηνών 6.000.000 € Αναστηλωτικές εργασίες  
2. Θέατρο Μεγαλόπολης Δήμος Μεγαλόπολης 500.000 € Αναστηλωτικές εργασίες  
3. Θέατρο Γόρτυνας Ν. Α.  Ηρακλείου 400.000 € Εργασίες αποκάλυψης μνημείου  
4. Θέατρο Μαρώνειας Ν. Α. Ροδόπης 100.000 € Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου  
5. Θέατρο Μικροθηβών Ν. Α. Μαγνησίας 50.000 € Εργασίες αποκάλυψης μνημείου  
6. Θέατρο Πλευρώνας- Οινιάδων Ν. Α. Αιτωλοακαρνανίας 125.000 € Ανάθεση μελετών αναστήλωσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  
7. Θέατρο Γιτάνων Ν. Α. Θεσπρωτίας 100.000 € Εργασίες αποκάλυψης μνημείου  
8. Θέατρο Μακύνειας Δήμος Αντιρρίου 70.000 € Ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες  
9. Θέατρο Μυτιλήνης Ν. Α. Λέσβου 50.000 € Εργασίες ανάδειξης μνημείου  
10. Θέατρο Χερσονήσου Δήμος Χερσονήσου 50.000 € Εργασίες αποκάλυψης μνημείου  
11. Θέατρο Αβδήρων Ν. Α. Ξάνθης 30.000 € Ανασκαφικές εργασίες  
12. Θέατρο Αμφίπολης Ν. Α. Σερρών Απαλλοτριώσεις Το ποσό θα προσδιοριστεί από τα Δικαστήρια.
13. Θέατρα Ιεράπετρας και Λεύκης Ν. Α. Λασιθίου 9.942 € Γεωφυσικές έρευνες από το Ι.Τ.Ε.  
14. Θέατρο Αβδήρων Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χορηγία Γεωφυσική έρευνα Χορηγία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
15. Θέατρο Γόρτυνας Ν. Α.  Ηρακλείου 7.000 € Γεωφυσική έρευνα  
16. Θέατρο Χερσονήσου Δήμος Χερσονήσου 5.000 € Γεωφυσική έρευνα  
17. Θέατρο Αβδήρων Δήμος Αβδήρων 5.000 € Τοπογραφικές αποτυπώσεις  
         
ΣΥΝΟΛΟ: 17 ΘΕΑΤΡΑ   ΣΥΝΟΛΟ: 7.501.942 €    
         
  • 5 αρχαία θέατρα με προϋπολογισμό 4.900.000 ευρώ μέσω χορηγιών (παρατίθεται σχετικός πίνακας)

 

ΙΙ. ΧΟΡΗΓΙΕΣ        
Αρχαίο θέατρο Φορέας χρηματοδότησης Ποσό Χρηματοδότησης Περιγραφή αντικειμένου Παρατηρήσεις
1. Θέατρο Μεγαλόπολης Δ.Ε.Η. 2.800.000 € Αναστηλωτικές εργασίες Είναι στην τελική του φάση η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, δια της ΛΘ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της Δ.Ε.Η. Α.Ε., δια της Γενικής Διεύθυνσης Παραγωγής, για την υλοποίηση Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν στον αρχαιολογικό χώρο Μεγαλόπολης. Με το μνημόνιο αυτό η Δ.Ε.Η. Α. Ε. αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει έργα και μελέτες αρμοδιότητας της ΛΘ΄ Εφορίας για την προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής Μεγαλόπολης και κυρίως την αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου.
2. Θέατρο Μεσσήνης Ίδρυμα Νιάρχου 2.000.000 € Αναστηλωτικές εργασίες Το Ίδρυμα Νιάρχου χρηματοδοτεί με το ποσό των 2.000.000.€ τις αναστηλωτικές εργασίες του αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης.
3. Θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας Attica Bank 30.000 € Μικρές ανασκαφικές τομές σε επιλεγμένα σημεία του μνημείου, λεπτομερής αρχιτεκτονική αποτύπωση του μνημείου Η Attica Bank έχει ήδη υπογράψει χορηγική σύμβαση 30.000 € με το ΔΙΑΖΩΜΑ.
4. Θέατρο Μακύνειας Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου 70.000 € Ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. θα έχει σταθερή και σε βάθος χρόνου συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ και το Δήμο Αντιρρίου για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας. Η ετήσια συμμετοχή της στο κοινό πρόγραμμα θα κινείται στον ποσό των 15.000 €.
5. Θέατρο Χερσονήσου Ξενοδόχοι Χερσονήσου Ανασκαφικές εργασίες Έχει αρχίσει ήδη η προεργασία συγκέντρωσης χρημάτων και θα ακολουθήσει ειδική εκδήλωση, που θα οργανώσει το ΔΙΑΖΩΜΑ μαζί με το Δήμο Χερσονήσου και τους Ξενοδόχους της περιοχής.
ΣΥΝΟΛΟ: 5 ΘΕΑΤΡΑ   ΣΥΝΟΛΟ: 4.900.000€    

 

  • 9 αρχαία θέατρα με προϋπολογισμό 18.900.000 ευρώ  από τα περιφερειακά προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. ύστερα από επεξεργασία και πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού με την προσωπική φροντίδα και εποπτεία της Γενικής Γραμματέως κας Λίνας Μενδώνη (παρατίθεται σχετικός πίνακας)

 

ΙΙΙ. ΕΣΠΑ       Το ΔΙΑΖΩΜΑ θεωρεί υποχρέωσή του να προβάλει τις χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ) ύστερα από προτάσεις του ΥΠ.ΠΟ.Τ.
         
1. Ρωμαϊκό θέατρο Θεσσαλονίκης ΕΣΠΑ 850.000€ Διαμόρφωση, προστασία και ανάδειξη των ερειπίων του ρωμαϊκού θεάτρου επί της οδού Απελλού Θεσσαλονίκης  
2. Θέατρο Μήλου ΕΣΠΑ 1.500.000€ Ανάδειξη αρχαίας πόλης Μήλου – Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου  
3. Θέατρο Θάσου ΕΣΠΑ 1.800.000€ Αναστήλωση αρχαίου θεάτρου Θάσου  
4. Θέατρο Αμβρακίας ΕΣΠΑ 2.000.000€ Ανάδειξη – ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας στην πόλη της Άρτας, Δήμου Αρταίων  
5. Θέατρο Δημητριάδος ΕΣΠΑ 750.000€ Δημητριάδα: Αναστήλωση και αποκατάσταση τμημάτων του αρχαίου θεάτρου  
6. Αρχαίο θέατρο Δωδώνης ΕΣΠΑ 3.000.000€ Συνέχιση αναστηλωτικών εργασιών  
7. Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης και Ωδείο ΕΣΠΑ 3.000.000€ Συνέχιση αναστηλωτικών εργασιών  
8. Αρχαίο Θέατρο Λάρισας ΕΣΠΑ 3.000.000€ Συνέχιση αναστηλωτικών εργασιών  
9. Επίδαυρος (Ασκληπιείο και Παλαιά Επίδαυρος) ΕΣΠΑ 3.000.000€ Συνέχιση αναστηλωτικών εργασιών  
ΣΥΝΟΛΟ: 9 ΘΕΑΤΡΑ   ΣΥΝΟΛΟ: 18.900.000€    
         

Αυτός είναι  μεταξύ άλλων, ο απολογισμός της δουλειάς του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, όπως αναδείχθηκε στις εργασίες της 3ης γενικής συνέλευσης που έγινε το Σάββατο 29 Μαΐου στο αρχαίο θέατρο των Οινιάδων στην Αιτωλοακαρνανία.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη μεταφέροντας και το χαιρετισμό τόσο του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του Υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.

Αποτελεί πλέον, είπε μεταξύ άλλων η κα Μενδώνη, κρατούσα αντίληψη ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία προστατεύονται και διατηρούνται καλλίτερα από την στιγμή που κοινωνικοποιούνται, από την στιγμή κατά την οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της οικονομίας του ελεύθερου χρόνου και αποκτούν τα χαρακτηριστικά της συμμετοχής στην σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς εκλαμβάνονται ως στοιχεία που εμπλουτίζουν το δικό μας παρόν. Στη σημερινή πραγματικότητα ο πολιτισμός συνδέεται απολύτως με την δια βίου εκπαίδευση, καθώς επιδρά στην παιδεία ανθρώπων όλων των ηλικιών, απασχολώντας τους όλο και περισσότερο κατά τον διαρκώς αυξανόμενο ελεύθερο χρόνο τους, αφού πλέον κανείς μπορεί να επιλέξει πως θα διαθέσει τον χρόνο και τα χρήματά του, αλλά και πως θα ικανοποιήσει την επιθυμία του για γνώση και πρόσθεσε:

Στο πλαίσιο αυτό, στην συνολική προσπάθεια, η δραστηριοποίηση, αλλά και οι δραστηριότητες του «Διαζώματος», της κίνησης ενεργών και συνειδητοποιημένων πολιτών αποκτά μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, η οποία δεν εξαντλείται στην ρηξικέλευθη προσέγγισή της στο ζήτημα της υιοθεσίας των αρχαίων θεάτρων, στην ανάδειξη των μνημείων και στην ένταξή τους στη σύγχρονη ζωή. Η πολλή μεγάλη συμβολή του «Διαζώματος» έγκειται στην προσπάθεια για την αλλαγή μιας νοοτροπίας και στην διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης, στην δημιουργία μιας νέας κουλτούρας, για την σχέση πολίτη – μνημείου, για την σχέση της κοινωνίας με την πολιτιστική κληρονομιά ως μια υπόθεση κοινή, που αφορά όλους. Και όλοι μαζί μπορούμε.

Επίσης κατά τη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης έγινε το επίσημο άνοιγμα των κουμπαράδων του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ σε 25 θέατρα, όπου μπορούν οι πολίτες της χώρας μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών για το κάθε θέατρο ξεχωριστά να συνεισφέρουν οικονομικά. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και αναφέρεται αναλυτικά στην πρώτη σελίδα του ιστότοπου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ (www.diazoma.gr)στην ενότητα ΥΙΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ. Την πρώτη κατάθεση θα κάνει ομάδα πολιτών και συλλόγων της πόλης του Μεσολογγίου ύψους 3.000 ευρώ για το θέατρο Αρχαίας Καλυδώνας ανακοίνωσε ο ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κος Γιώργος Κασσαβέτης.

Παράλληλα, το ΔΙΑΖΩΜΑ παρουσίασε την έκδοση «Πανόραμα χώρων θέασης και ακρόασης» που περιλαμβάνει 126 χώρους σε όλο τον ελλαδικό χώρο, προσδιορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά τους και περιγράφει συνοπτικά τη σημερινή κατάσταση διατήρησής τους. (βλ. ιστότοπο ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ ενότητα Αρχαία θέατρα, υπό-ενότητα ΠΑΝΟΡΑΜΑ).

Ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είπε μεταξύ άλλων:

«Δεν έχουμε συμπληρώσει ακόμα δύο χρόνια επίσημης λειτουργίας και όλη η βεντάλια των ιδεών και των σχεδίων μας είναι πλέον σε πλήρη ανάπτυξη.

Καταγραφή όλων των χώρων θέασης και ακρόασης – επιστημονική τεκμηρίωση – εκδοτικές –φιλμογραφικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, νέες καινοτομικές εφαρμογές αποτύπωσης –χαρτογράφησης, δημιουργίας ζωνών περιβαλλοντικής προστασίας γύρω από τα μνημεία, χρηματοδότηση των μνημείων με νέους τρόπους που στηρίζονται σε όλους τους θεσμούς και τους πολίτες της χώρας.

Αυτό το ταξίδι των δύο χρόνων μας πλούτισε με την άδολη αθωότητα της αρχαιολογικής κοινότητας τη δύναμη των θεσμών της αυτοδιοίκησης και την απεραντοσύνη της σοφίας της ψυχής και του εθελοντισμού των πολιτών της πατρίδας μας.»

Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυτρωτικό ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διαβαίνουμε, να βιώνεις τη φωτεινή πλευρά των ανθρώπων και τη σταδιακή διαμόρφωση ενός κινήματος αγάπης για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 3ης Γενικής Συνέλευσης τα μέλη του Σωματείου και οι καλεσμένοι τους παρέστησαν την Κυριακή 30 Μαΐου σε ειδική εκδήλωση στο Αγρίνιο όπου η προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση παρουσίασε την σημαντική δουλειά που πραγματοποιείται στα αρχαία θέατρα και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι πιλοτικός νομός για το ΔΙΑΖΩΜΑ αφού αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήρι εφαρμογής όλων των ιδεών και των σχεδίων του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ. Η ΛΣΤ Εφορεία Αρχαιοτήτων με την ανεκτίμητη συνεισφορά του επίτιμου Γενικού Δ/ντή Αρχαιοτήτων κου Λάζαρου Κολώνα επιμελήθηκε το επιστημονικό υλικό (επιστημονικά δελτία, χορηγικοί φάκελοι, έκδοση και ντοκιμαντέρ αρχαίων θεάτρων Αιτωλοακαρνανίας).

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, με την προσωπική φροντίδα του Νομάρχη κου Ευθύμιου Σώκου πρόκειται να υπογράψει εντός των επομένων ημερών προγραμματική σύμβαση ύψους 125.000 ευρώ με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τις μελέτες αναστηλώσεις των αρχαίων θεάτρων Πλευρώνας και Οινιάδων. Την επιστημονική ευθύνη των μελετών θα έχει ο καθηγητής κος Γιώργος Καραδέδος.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κος Παύλος Μοσχολιός ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στα μελλοντικά σχέδια του διευρυμένου από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ δήμου του το αρχαίο θέατρο της Στράτου.

Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αντιρρίου κος Τάσος Αγγελόπουλος ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση από το δήμο του των εργασιών αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας.

Ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Ιστορικής Εταιρίας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανάσιος Σπυρόπουλος ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκε στο Μεσολόγγι κίνηση πολιτών για τη χρηματοδότηση του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνας.

Επίσης, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας θα εφαρμοστεί από το Σεπτέμβρη πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί από το Τμήμα Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού για τα σχολεία της περιοχής.

Το ΔΙΑΖΩΜΑ ευχαριστεί θερμά τους:

Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευθύμιο Σώκο

τον επίτιμο Γενικό διεύθυντή Αρχαιοτήτων κ. Λάζαρο Κολώνα

την Προϊσταμένη της ΛΣΤ’ Eφορείας Αρχαιοτήτων κα Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση

τον αρχαιολόγο της ΛΣΤ’ Eφορείας Αρχαιοτήτων κ. Γιώργο Σταμάτη

το Δήμαρχο Οινιάδων κ. Αντώνη Αλετρά

το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλο

το Δήμαρχο Αγρινίου κ.Παύλο Μοσχολιό

για τη συνδρομή τους και τη φιλοξενία τους.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον αντινομάρχη Πολιτισμού κο Πάνο Κατσούλη, γιατί ήταν κυριολεκτικά η ψυχή της προετοιμασίας και της οργάνωσης όλων των εκδηλώσεων.