Γρήγορη μετάβαση

Όλη η Λάρισα για το Αρχαίο Θέατρο

Σχετικά Θέατρα

LARISSANET.gr
26 Φεβρουαρίου 2015

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Παλλαρισαϊκό κάλεσμα φορέων και προσωπικοτήτων με στόχο τη «χάραξη ενός «οδικού χάρτη» για την υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου απηύθυνε σε φορείς και προσωπικότητες της πόλης, και όχι μόνο, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου που συγκάλεσε για το θέμα αυτό.«Μετά από χρόνια, όπου η υπόθεση της δημόσιας συζήτησης του Αρχαίου Θεάτρου είχε ατονήσει, οι πρωτοβουλίες της νέας δημοτικής αρχής, επαναφέρουν τη συζήτηση στο επίπεδο που της αρμόζει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων, ο οποίος στην εισήγησή του ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης «τη συγκρότηση επιτροπής με επικεφαλής το δήμαρχο, η οποία θα πλαισιωθεί από εκπροσώπους των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και από πρόσωπα με ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα εντός και εκτός Λάρισας, η οποία θα έχει ως αποστολή την εκπλήρωση των στόχων που έχουμε θέσει» και οι οποίοι είναι να σε πρώτη φάση το Αρχαίο Θέατρο να καταστεί επισκέψιμο και σε δεύτερη φάση λειτουργικό.

Παράλληλα ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε πως στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι η ίδρυση οργανισμού με τίτλο «Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου» και τόνισε πως «εάν σχετικά σύντομα, στο ορατό μέλλον δρομολογήσουμε τις διαδικασίες, ώστε το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της πόλης καταστεί επισκέψιμο και λειτουργικό, η πόλη μας θα σφραγίσει ένα σημαντικό τίτλο, αυτόν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, θέμα που θα έλθει σε επόμενο Δ.Σ. και θα αποτελέσει διεκδίκηση της πόλης μας».

Η Λάρισα για το αρχαίο θέατρο

  • Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου που συγκάλεσε.
  • Καλογιάννης Απόστολος
  • Διώτη-Βαγενά
  • Τζαφάλιας-Μπένος-Παπαχαραλάμπους
  • Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίο Θέατρο
  • Εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Οι βουλευτές
Παρόντες στη συνεδρίαση οι βουλευτές του νομού κκ Ηρώ Διώτη, Άννα Βαγενά, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Μπαργιώτας και Βασίλης Κόκκαλης, δείχνοντας πως αρχίζει και συγκροτείται ένα ευρύτερο κοινοβουλευτικό μέτωπο το οποίο θα παλέψει για τα επόμενα αναγκαία βήματα, με στόχο την ολοκλήρωση του Αρχαίου Θεάτρου.

Πιο συγκεκριμένα στις σύντομες τοποθετήσεις τους η Ηρώ Διώτη έκανε λόγο για επιτακτική «ανάγκη διασφάλισης των έργων της ανάδειξης του Αρχαίου θεάτρου, η οποία τελικά μπορεί και να αποτελεί την απάντηση στα φαινόμενα του φασισμού που παρατηρούνται στην ελληνική κοινωνία», ενώ η Άννα Βαγενά σε μια συναισθηματικά φορτισμένη παρέμβαση ζήτησε να γίνει φέτος το καλοκαίρι, ανεξαρτήτως της πορείας των έργων, η πρώτη παράσταση εντός του θεάτρου.
Ο Χρήστος Κέλλας στην δική του παρέμβαση ζήτησε αυστηρά ολιγομελή επιτροπή ειδικών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να διαχωριστεί η πρόταση της δημοτικής αρχής για διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από αυτή του Αρχαίου Θεάτρου. Ο Βασίλης Κόκκαλης έκανε λόγο για την ανάγκη επεξεργασίας ενός νέου οράματος το οποίο θα επιφέρει την αστική αναγέννηση που έχει ανάγκη η πόλη, ενώ, τέλος ο Κώστας Μπαργιώτας σημείωσε πως είναι απαραίτητη μια πανστρατιά με στόχο την ανάδειξη όλων των ,μνημείων της πόλης με ταυτόχρονο άνοιγμά της προς τις όχθες του Πηνειού ποταμού.Τις παρεμβάσεις των βουλευτών προηγήθηκε ενημέρωση του σώματος από τους παριστάμενους κκ Θανάση Τζαφάλια και Σταύρο Μπένο, προέδρους της Επιστημονικής Επιτροπής για το Αρχαίο Θέατρο και του Διαζώματος αντίστοιχα. Στην παρέμβαση του ο κ. Τζαφάλιας έκανε μια ιστορική αναδρομή των εργασιών του Αρχαίου Θεάτρου φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας, στάθηκε ιδιαίτερα στη σπουδαιότητα και στη μοναδικότητα του μνημείου, ενώ ανέλυσε τα επόμενα βήματα που πρόκειται να γίνουν για να συνεχιστεί η διαδικασία αποκάλυψης του θεάτρου. Ο κ Μπένος με τη σειρά του έκανε λόγο για «ιστορική συνεδρίαση» και αναφέρθηκε με θαυμασμό στην περίπτωση της Λάρισας η οποία «έδειξε ως μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα πως είχε την βούληση να κατεδαφίσει μέχρι και κτίρια για να προχωρήσει στην αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου». Εν συνεχεία ο κ. Μπένος εξήγησε τη συμβολή του Διαζώματος στην προσπάθεια ανάδειξης των θεάτρων της χώρας μας, εξηγώντας αναλυτικά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο των «Πολιτιστικών διαδρομών», ένα έργο που στόχο έχει την ενοποίηση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων στην περιοχή της Θεσσαλίας και το οποίο έχει μπει ήδη στη φάση της υλοποίησης. Για τη συγκεκριμένη βούληση εκ μέρους της Περιφέρειας μίλησε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους ο οποίος εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο έχουν δεσμευτεί τα κονδύλια που χρειάζονται με στόχο την ολοκλήρωση μεγάλων πολιτιστικών δράσεων για ολόκληρη την Περιφέρεια.
Οι δημοτικές παρατάξεις
Εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Σουρλατζής έκανε λόγο για ισχυρή απόφαση της νέας αρχής με στόχο τη δημιουργία μιας πολιτιστικής ταυτότητας στην πόλη της Λάρισας και τη ανάδειξη της ιστορίας της. Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου άσκησε κριτική στον δήμαρχο Λαρισαίων κατηγορώντας τον για απουσία συγκεκριμένου πλάνου και προτάσεων για τον οδικό χάρτη που ο ίδιος ζητάει, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις της δικής της παράταξης με στόχο να εξασφαλιστεί η ιστορική και πολιτιστική πρωτεύουσα της πόλης. O Κώστας Καλαμπαλίκης αναφέρθηκε στις ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ο Έκτορας Νασιώκας έκανε λόγο για την ανάγκη ενιαίο μετώπου στην υπόθεση «Αρχαίου Θεάτρου», ενώ ο Ντίνος Διαμάντος ζήτησε δεσμευτικές αποφάσεις καταθέτοντας, και αυτός τις δικές του προτάσεις. Τέλος ο Πέτρος Κρίκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της δημοτικής αρχής καταγγέλλοντας την ως αρχή που υπηρετεί το κέρδος και το μεγάλο κεφάλαιο αδιαφορώντας για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.Τέλος ο λόγος δόθηκε σε εκπροσώπους συλλόγων και φορέων.

Λ.Π.

  • Διαβάστε το δημοσίευμα εδώ.