Γρήγορη μετάβαση

Φωτιά στην Εύβοια: Νέο στοίχημα για τον Σταύρο Μπένο μετά την Καλαμάτα

Πηγή: kathimerini.gr

Τον Σταύρο Μπένο όρισε ο πρωθυπουργός επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Εύβοιας

Ειδική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Εύβοιας συγκροτείται με απόφαση του πρωθυπουργού, ώστε να αρχίσει άμεσα ο σχεδιασμός της επόμενης των καταστροφών, νέας ημέρας για το νησί και τους ανθρώπους του, με επικεφαλής τον κ. Στ. Μπένο, πρώην υπουργό και εκ των πολιτικών προσώπων που συνέδεσε το όνομά του με την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης και την αναγέννηση της Καλαμάτας από τους μεγάλους σεισμούς της δεκαετίας του ’80.

 «Οφείλουμε, ειδικά για την Εύβοια, να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα. Και γι’ αυτό ακριβώς επέλεξα να συστήσω μια ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης, οικονομικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη, αλλά τη μεθεπόμενη μέρα. Και πρότεινα –και με χαρά απεδέχθη– επικεφαλής αυτής της επιτροπής να είναι ο Σταύρος Μπένος. Ενας πολιτικός που ως δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ως υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε τον θεσμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Εχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε». Γεννηθείς το 1947, ο τοπογράφος μηχανικός κ. Μπένος θήτευσε ως δήμαρχος Καλαμάτας από το 1979 έως το 1990 και από εκείνη τη χρονιά έως το 2007 διετέλεσε βουλευτής ΠΑΣΟΚ. Ηταν υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός Πολιτισμού, στη συνέχεια υπουργός Αιγαίου και υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη.

Για το έργο ανασυγκρότησης της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 βραβεύθηκε τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) όσο και από τη Europa Nostra (διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης). Τα τελευταία χρόνια διακρίνεται για το έργο στήριξης του πολιτισμού μέσω του σωματείου «Διάζωμα». Το σωματείο που ίδρυσε και στο οποίο είναι πρόεδρος έχει κυρίως στόχο και σκοπό «την ανάδειξη και την καθολική προστασία των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης».