Γρήγορη μετάβαση

Υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με αντικείμενο: «Αποκάλυψη, Προστασία και Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας

Σχετικά Θέατρα

Υπεγράφη στις 15 Μαΐου 2014 η  προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 200.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Σικυωνίων για το έργο «Αποκάλυψη, Προστασία και Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας».

Το θέατρο της αρχαίας Σικυώνας έχει ανεγερθεί στις υπώρειες της ακρόπολης των ελληνιστικών χρόνων, στο φυσικό κοίλο του λόφου, δυτικά της αρχαίας Αγοράς. Ακολουθεί την ίδια αρχιτεκτονική σχεδίαση με τα λοιπά θέατρα του αρχαίου κόσμου, αποτελούμενο από: το κοίλον, την ορχήστρα και τη σκηνή. Το μνημείο χρονολογείται στα τέλη του 4ου / πρώιμο 3ο αιώνα π.Χ. και ανακαινίστηκε τη ρωμαϊκή περίοδο, πιθανόν μετά το 146 π.Χ.

Το ανεσκαμμένο τμήμα του (σκηνικό οικοδόμημα, ορχήστρα και κοίλο) αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών μεταξύ των ετών 1886 και 1898, ενώ συμπληρωματικές ανασκαφικές εργασίες μεταξύ των οποίων και η αποκάλυψη τμήματος του κοίλου του, πραγματοποιήθηκαν από την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία κατά τα έτη 1952 και 1984. Με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ.Π.Σ., η ΛΖ΄ ΕΠΚΑ πραγματοποίησε με αυτεπιστασία τα έτη 2006-2007 εργασίες αποκατάστασης της ανατολικής θολωτής διόδου του, ενώ υποστυλώθηκε προσωρινά και η δυτική θολωτή δίοδος. Η κατάσταση διατήρησης των ανασκαμμένων τμημάτων του είναι μέτρια. Σοβαρές φθορές παρατηρούνται ωστόσο στα εδώλια του κοίλου, το σκηνικό οικοδόμημα και τη δυτική δίοδο.

Στόχος του προγράμματος είναι η συνολική προστασία του αρχαίου θεάτρου, η διάσωσή του ως αρχαιολογικό τεκμήριο και ιστορική μαρτυρία, η αναχαίτιση περαιτέρω απώλειας του αυθεντικού υλικού, η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της αρχικής ταυτότητας του μνημείου ως έργου αρχιτεκτονικής, η διαμόρφωση μιας πιστής, αναγνώσιμης εικόνας του, η αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του και τέλος η προετοιμασία του για την ασφαλή υποδοχή επισκεπτών και η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

Α΄ Φάση:

Α1. Προκαταρκτικές εργασίες.

Α2. Λήψη άμεσων σωστικών μέτρων προστασίας των ήδη αποκαλυφθέντων αρχαίων μελών.

Α3. Εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης και Σχεδίου – Πλαισίου (master – plan), τα οποία θα υποβληθούν προς έγκριση στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Α4. Εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών συντήρησης και αποκατάστασης.

Β΄ Φάση: Δεν καλύπτεται από την παρούσα Προγραμματική Σύμβαση.

Τη χρηματοδότηση για την Α΄ Φάση του παραπάνω προγράμματος (100.000 ευρώ έκαστος) διαθέτουν:

Α. η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και

Β. ο Δήμος Σικυωνίων.

Η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος είναι 24 μήνες. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος θα είναι η ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ ως επικεφαλής του προγράμματος ορίστηκε ο κος Κων/νος Κίσσας, προϊστάμενος της ΛΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το Διάζωμα ευχαριστεί θερμά για τη σπουδαία συμβολή τους τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κο Πέτρο Τατούλη, τον τέως Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, κο Γιώργο Δέδε, το Δήμαρχο Σικυωνίων, Σπύρο Σταματόπουλο, τη ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τον προϊστάμενό της, κο Κίσσα Κων/νο, αλλά και όλους όσους συμβάλλουν ενεργά στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας.

  • Το αρχαίο θέατρο της Σικυώνας. Φωτογραφία από περιοδεία του προέδρου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κου Σταύρου Μπένου το 2009.