Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Πολιτιστική Διαδρομή Σποράδων

Τα νησιά των Βορείων Σποράδων, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος, είναι οι πρωταγωνιστές της πρώτης Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης σε νησιωτικό σύμπλεγμα, που σχεδιάζεται στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και υλοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020.

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Νήσων Βορείων Σποράδων είναι μια αναπτυξιακή στρατηγική με ολοκληρωμένη προσέγγιση, που δίνει έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, στην ενδυνάμωση προσέλκυσης τουριστικών και πολιτιστικών ροών, στην ανάδειξη αλλά και προστασία των πόρων, στην αύξηση της απασχόλησης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων.  Επιπλέον, δίνει λύση στο πρόβλημα της γεωγραφικής απομόνωσης των νησιών αυτών, καθώς η διαχείριση της συγκοινωνιακής ιδιαιτερότητας και διασυνδεσιμότητας τόσο μεταξύ τους, όσο και σε σχέση με τη Θεσσαλία, αποτελεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και εμπνευστή του προγράμματος, κο Κώστα Αγοραστό, η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και η δημιουργία νέων θα θωρακίσουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και μέσω της τουριστικής ανάπτυξης θα προκαλέσουν μόχλευση στην τοπική οικονομία. Η δημιουργία επίσης υποβρυχίων μουσείων και καταδυτικών πάρκων στην περιοχή, οι επενδύσεις και τα έργα της ΟΧΕ θα μετασχηματίσουν τα νησιά αυτά σε μοχλούς ανάπτυξης όλης της Περιφέρειας (βλ. εδώ).

Το ΔΙΑΖΩΜΑ από την αρχή  δήλωσε διαθέσιμο να συνδράμει στην οικοδόμηση του προγράμματος διαθέτοντας την τεχνογνωσία και εμπειρία του από προηγούμενα προγράμματα.

Το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, με πρωτοβουλία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», διοργανώθηκαν δύο εκδηλώσεις, μία στο ξενοδοχείο Divani Palace Larissa Hotel στη Λάρισα και μία στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos στο Βόλο. Στην εκδήλωση της Λάρισας παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Α. Καλογιάννης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δ. Παπαστεργίου, αλλά και εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ στην εκδήλωση του Βόλου παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Β. Χατζηκυριάκος. Και στις δύο εκδηλώσεις ήταν παρόντες εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων του κλάδου του πολιτισμού. Η εταιρεία BEE GROUP Α.Ε., ως Τεχνικός Σύμβουλος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εκπόνηση της «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Νήσων Βορείων Σποράδων», παρευρέθηκε και στις δύο εκδηλώσεις, όπου και παρουσίασε την εξέλιξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ο.Χ.Ε. (βλ. εδώ).

Επίσης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη διαμόρφωση της στρατηγικής του προγράμματος το ΔΙΑΖΩΜΑ συνέβαλε με κείμενο ιδεών που ετοίμασε, η κα Μπέττυ Χατζηνικολάου, πρ. Πρόεδρος ΕΟΤ και μέλος του Διαζώματος. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός πως η ΟΧΕ αυτή, πέρα από την ώθηση που θα δώσει στον Τουρισμό, που αποτελεί τη βάση της οικονομίας των νησιών θα μπορούσε ακόμη, με τις κατάλληλες οργανωτικές δράσεις, να συμπαρασύρει σε ανάπτυξη και άλλους κλάδους, όπως η αγροδιατροφή και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Επίσης, η κα Χατζηνικολάου αναδεικνύει τη σύγχρονη τάση στο τουριστικό  marketing γνωστή ως «ευημερία των κατοίκων», αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει ο φορέας διαχείρισης του προγράμματος. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το κείμενο, εδώ.

Η δεύτερη φάση της Διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή της ΟΧΕ Βορείων Σποράδων ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2019.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για να ενημερωθείτε αναλυτικά για την εξέλιξη του προγράμματος, εδώ ή και τη σελίδα στο facebook.

Ας ταξιδέψουμε στην Πολιτιστική Διαδρομή Σποράδων

Σύνδεση, αειφορία, πολύπλευρη ανάπτυξη.

Λέξεις-κλειδιά της Πολιτιστικής Διαδρομής Βορείων Σποράδων,

που θέτει υπό την προστασία της

τρία από τα πιο δημοφιλή νησιά του ελληνικού αρχιπελάγους:

τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Περιγραφή

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Νήσων Βορείων Σποράδων είναι μια αναπτυξιακή Στρατηγική στη χωρική ενότητα των Νήσων των Βορείων Σποράδων (Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που σχεδιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ο.Χ.Ε. Βορείων Σποράδων είναι ένα «εργαλείο» για την ανάπτυξη των νησιών, που στοχεύει στην εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου που θα αποτελέσει μοχλό αειφόρου ανάπτυξης τόσο για την ίδια την περιοχή (Βόρειες Σποράδες), όσο και για ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση δίνει έμφαση στην ανάδειξη και προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Επιπλέον, δίνει λύση στο πρόβλημα της γεωγραφικής απομόνωσης των νησιών, καθώς καλείται να διαχειριστεί τη συγκοινωνιακή ιδιαιτερότητα και διασυνδεσιμότητα του νησιωτικού συμπλέγματος μεταξύ του, αλλά και σε σχέση με τη Θεσσαλία.

Πόλοι

Τα νησιά των Βορείων Σποράδων: Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος.

Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020 ανέρχεται στο ποσόν των 20 εκ. ευρώ περίπου.

  • Στιγμιότυπo από την εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο Divani Palace Larissa Hotel (στη Λάρισα) και στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos (στο Βόλο) (Ιούνιος, 2019)