Γρήγορη μετάβαση

Το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο της Μήλου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό

Σχετικά Θέατρα

Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής εκδήλωσης το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο της Μήλου άνοιξε τις πύλες του και παραδόθηκε στο κοινό, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξής του.

dt-06072016melos

Για την προστασία του μνημείου, τη βελτίωση της επισκεψιμότητάς του, την ασφαλή επίσκεψή του, την επανένταξή του στην πολιτιστική ζωή του νησιού και τη δημιουργία ενός χώρου διδακτικού, πυρήνα πολιτιστικής δραστηριότητας της Μήλου, εκπονήθηκε το 2009 η μελέτη αποκατάστασής του, με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ.Π.Σ. Εν συνεχεία το έργο «Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μήλου» εντάχθηκε Ε.Σ.Π.Α. με προϋπολογισμό 1.547.206,36? μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013. Το έργο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κατά τα έτη 2010-2015. Για τις ανάγκες του έργου και προκειμένου να είναι πλήρης ο φάκελος της μελέτης αναστήλωσης του μνημείου, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προέβη στην ανάθεση της γεωτεχνικής μελέτης του θεάτρου.

Η τελετή παράδοσης του μνημείου στο κοινό έγινε από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη και τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Δ. Αθανασούλη. Η τελετή έγινε παρουσία του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου και του Δημάρχου Μήλου κ. Γ. Δαμουλάκη.

Πριν από την έναρξη της επίσημης τελετής, η βραδιά ξεκίνησε με την μουσικό και ερμηνεύτρια κ. Όλγα Καμηλάρη, συνοδεία σχήματος εξαίρετων καλλιτεχνών που κατάγονται ή ζουν στη Μήλο, με σύντομη επιλογή από τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο του αρχαίου θεάτρου από την υπεύθυνη του έργου, αρχαιολόγο κ. Π. Πάντου, σε ζωντανό διάλογο με τους θεατές. Η απόδοση άρχισε με τους επίσημους χαιρετισμούς, συνοδεύτηκε από την παιδική χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου «Μηλίων Τέχνες» και ολοκληρώθηκε με την παράσταση του σκηνοθέτη κ. Πέτρου Ζούλια «Ο Διάλογος των Μηλίων», που βασίζεται στον γνωστό διάλογο Αθηναίων – Μηλίων, όπως τον γνωρίζουμε από το κείμενο του Θουκυδίδη.

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» εκφράζει τη χαρά του για την ολοκλήρωση της ανάδειξης ενός ακόμη σπουδαίου θεάτρου, καθώς και τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν για την υλοποίηση του παραπάνω έργου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε επίσης: