Γρήγορη μετάβαση

Παρουσίαση προγράμματος “MyKassopi” στην Aθήνα

Σχετικά Θέατρα

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 στην υποβλητική κεντρική αίθουσα του Μικρού Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Crowdfunding για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της πλατφόρμας “act4greece” της Εθνικής Τράπεζας https://www.act4greece.gr/challenge/my-kassopi/. Η δράση θα διαρκέσει έως 31.12.2016 και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης της μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης, την οποία έχει ήδη αναθέσει το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Την εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», παρουσίασε το τακτικό μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ηθοποιός, κ. Νίκος Ορφανός. Την προβολή του δράσης “My Kassopi” ανέλαβαν οι πρεσβευτές της και ηθοποιοί, κ.κ. Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Ορφανός και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός video με πρωταγωνιστή το μικρό μαθητή από την Πρέβεζα, κ. Ιωάννη Καράμπελα που έσπασε τον «κουμπαρά του» για να ενισχύσει το πρόγραμμα “My Kassopi”.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Ιωάννου Στράτος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, ο οποίος μίλησε για τη σημασία του προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» και τόνισε ότι το ποσό των 80.000 ευρώ που επιδιώκουμε να συγκεντρωθεί θα «ξεκλειδώσει» χρηματοδότηση, ύψους 2.400.000 ευρώ μέσω του Ε.Σ.Π.Α. για την αποκατάσταση του θεάτρου της Κασσώπης.

Ο κ. Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μίλησε για τη φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α., τα οποία θέτουν τα μνημεία στο κέντρο της ανάπτυξης.

Αμέσως μετά το λόγο έλαβε, ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος. Ο κ. Μπένος μοιράστηκε με το κοινό τα συναισθήματα που ένιωσε αντικρύζοντας για πρώτη φορά το ξεχασμένο θέατρο της Κασσώπης. Ο κ. Μπένος χρησιμοποίησε έναν εύστοχο παραλληλισμό και παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση των «ξεχασμένων» μνημείων με την αρχαία Κρήνη των Αβδηριτών που δεν είχε νερό, φαινόμενο το οποίο ονόμασε «σύγχρονο αβδηρητισμό». Εν συνεχεία τόνισε ότι τα μνημεία πρέπει να συνδεθούν με την κοινωνία, τις υποδομές, την ανάπτυξη και την αειφορία για να ξαναζωντανέψουν. Κλείνοντας, ο κ. Μπένος ανέφερε ότι η συμμετοχή του κόσμου, αλλά και των Εταιρειών στο πρόγραμμα αποκατάστασης του θεάτρου της Κασσώπης θυμίζει μια «βεντάλια» συνεργειών.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ορφανός έδωσε το λόγο στην αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, κ. Δήμητρα Δρόσου και τον αρχιτέκτονα -μηχανικό, κ. Αχιλλέα Τρανουλίδη, οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό την αρχαία Κασσώπη και το σπουδαίο θέατρό της. Ιδιαίτερα στάθηκαν στη σημερινή κατάσταση του μνημείου και στα έργα αποκατάστασής του, τα οποία θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη.

Εν συνεχεία το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι των Εταιρικών Μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και απλοί πολίτες που έχουν ενισχύσει το πρόγραμμα “MY KASSOPI”. Πρώτη μίλησε μέσω video η «νονά» του θεάτρου της Κασσώπης, κα Πολυξένη Ράδου, τακτικό μέλος του Σωματείου. Η κα Ράδου αποτελεί τον πρώτο πολίτη που πριν τρία χρόνια εγκαινίασε τον «κουμπαρά» του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης.

Ακολούθως, η κα Νατάσσα Κρεντς, υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Ηπειρώτικης Εταιρείας ΒΙΚΟΣ Α.Ε., μίλησε για τη συνεργασία του Διαζώματος με την Εταιρεία μέσω του θεσμού των Εταιρικών Μελών. Η κα Κρεντς ανακοίνωσε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ότι η Εταιρεία προτίθεται να ενισχύσει το πρόγραμμα “MY KASSOPI” με το ποσό των 10.000 ευρώ.

Η κα Σουλάκη Ράνια, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» αναφέρθηκε στη δράση που πραγματοποιεί ήδη η Εταιρεία σε συνεργασία με το «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την ανάδειξη του Τελεστηρίου της Ελευσίνας. Ανέφερε, επίσης, ότι η σχέση αυτή θα επεκταθεί, καθώς η Εταιρεία θα διαθέσει το ποσό των 10.000 ευρώ για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης.

Από την Εταιρεία ELPEN, ο κ. Ιωαννίδης Κωνσταντίνος μίλησε για μια «γλυκιά συνομωσία» με στόχο την ανάδειξη των μνημείων και την εξύψωση του ηθικού των Ελλήνων, στην οποία λαμβάνει μέρος η Εταιρεία, τόσο μέσω του θεσμού των Εταιρικών Μελών, όσο και μέσω της ενίσχυσης του παρόντος προγράμματος με το ποσό των 2.000 ευρώ.

Εκπρόσωποι δύο Εταιρικών Μελών, ο κ. Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλης» της Costa Navarino, και οι κ.κ. Σοφία Στάμου, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρείας ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ και Γιάννης Φρέρης, Υπεύθυνος Εταιρικής Επικοινωνίας της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., παρουσίασαν «εναλλακτικές» πρωτοβουλίες τους για τη στήριξη του προγράμματος. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino έχει τοποθετήσει στο χώρο του ένα μηχάνημα info kiosk, μέσω του οποίου οι επισκέπτες μπορούν να γρήγορα και με εύκολο τρόπο να προσφέρουν στο πρόγραμμα act4greece της Εθνικής Τράπεζας. Οι Εταιρείες ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ και ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. μοιράζουν στους ταξιδιώτες της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου και του αυτοκινητόδρομου ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ενημερωτικά cart postal για το πρόγραμμα “MY KASSOPI”.

Τέλος, το λόγο έλαβαν τρία ενεργά μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» οι κ.κ. Φανή Αναιρούση, Αντωνίου Θεόδωρος και Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ενίσχυσαν το πρόγραμμα με το ποσό των 400, 500 και 500 ευρώ αντίστοιχα.