Γρήγορη μετάβαση

«Ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου»

Σχετικά Θέατρα

16 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το όμορφο ταξίδι για την υλοποίηση του προγράμματος «Ολοκληρωμένης Ανάδειξης του Ασκληπιείου της Επιδαύρου» συνεχίζεται δυναμικά. Στο όλο εγχείρημα το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» παίζει ένα ρόλο εισηγητικό και υποκινητικό, με στόχο την ανάπτυξη των απαιτούμενων συνεργειών για την υλοποίηση του προγράμματος.

Ύστερα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις που είχε η ειδική επιτροπή για την υλοποίηση του προγράμματος της Επιδαύρου με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υποβλήθηκε στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. για χρηματοδότηση το περιβαλλοντικό σκέλος του Ολοκληρωμένου Προγράμματος για την ανάδειξη του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.

Ο τίτλος του προγράμματος που κατατέθηκε είναι: «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου στο πλαίσιο των παρεμβάσεων σε θέματα φύσης και πολιτισμού: ένα παγκόσμιο ταξίδι από τη μαγική στην πραγματική ιατρική, ένα ταξίδι στο περιβάλλον της ίασης».

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και προσωπικά ο Υπουργός, κος Γιάννης Μανιάτης υποδέχθηκαν θερμά το πρόγραμμα ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος του Ασκληπιείου Επιδαύρου και αποφάσισαν να το εντάξουν στο νέο Ε.Σ.Π.Α. της περιόδου 2014-2020, με ποσό χρηματοδότησης τα 5.650.000 ευρώ.

Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30, στην αίθουσα «Ξενία Επιδαύρου» πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου», με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη. Η παρουσίαση του Προγράμματος έγινε από τους καθηγητές, (Κλασικής Αρχαιολογίας) Βασίλη Λαμπρινουδάκη και (Βοτανικής – Οικολογίας) Παναγιώτη Δημόπουλο. Στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκε και μίλησε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη και απηύθυναν χαιρετισμό οι Δήμαρχοι Επιδαύρου, κος Κων/νος Γκάτζιος, Κω, κος Γιώργος Κυρίτσης και Τρικκαίων, κος Δημήτρης Παπαστεργίου. Το «παρών» έδωσε και ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», κος Σταύρος Μπένος.

Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά σύνολα της χώρας μας, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο ένα μεγάλο πλήθος επισκεπτών. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση και ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον, στοιχείο που τον καθιστά έναν χώρο με οικολογικό περιεχόμενο, κατάλληλο για περίπατο και για εκπαίδευση.

Στόχος της παρέμβασης που επιχειρείται με ολοκληρωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Προγράμματος, είναι να αποκατασταθεί η αυθεντική υπόσταση του μνημειακού συγκροτήματος και η προσφορά στους επισκέπτες μιας μοναδικής εμπειρίας: να γνωρίσουν και να βιώσουν το τι ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, πώς η θρησκευτική λατρεία και τα στοιχεία της φύσης (θέση, κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, νερό, ως βασικός παράγων ίασης) συνδυάστηκαν με την ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα της αποκατάστασης της ενδημικής βλάστησης θα επιτρέψει την άμεση σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με το φυσικό περιβάλλον. Θα δημιουργηθεί, λοιπόν, ένας χώρος με αρχαιογνωστικό περιεχόμενο σε ισορροπία με τη βίωση του φυσικού περιβάλλοντος σε όλες τις κλίμακες, από το επίπεδο της θέασης του τοπίου ως τη μικρο-κλίμακα των φυτών και των δένδρων. Ένας χώρος, δηλαδή, με οικολογικό, μορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, κατάλληλος για εκπαίδευση και για περίπατο.

DTM_1171_01