Γρήγορη μετάβαση

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης σε ρόλο ξεναγών των μαθητών που παρακολούθησαν το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην αρχαία Μεσσήνη.

Σχετικά Θέατρα

Μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης είχαν την ευκαιρία κατά το τρέχον σχολικό έτος (2015-16) να συνεργαστούν μέσα στη δικτυακή πύλη του eTwinning με μαθητές του 1ου Γυμνασίου Γέρακα και του ICS “Palazzo-Salinari” του Montescaglioso (Ιταλία). Αντικείμενο της συνεργασίας τους υπήρξε το αρχαίο θέατρο, κάτι που μαρτυρεί και ο τίτλος του προγράμματος “The ancient theaters echo in their silence”, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του 1ου Γυμνασίου Γέρακα.

Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές, μέσα από μια διαδικασία αλληλεπίδρασης, να διερευνήσουν την αρχιτεκτονική των ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαίων θεάτρων και να έρθουν σε επαφή με έργα της αρχαίας κωμωδίας. Κυρίως, όμως, επιδιώχθηκε να προσεγγίσουν οι μαθητές βιωματικά το παρελθόν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, να συνειδητοποιήσουν την προσωπική τους ευθύνη για την προστασία των μνημείων γενικότερα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης ξενάγησαν τους συμμαθητές τους από το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης την Κυριακή 3 Απριλίου 2016. Η εκδήλωση που έφερε το όνομα «Μια ημέρα στην Αρχαία Μεσσήνη», πέρα από την ξενάγηση, περιλάμβανε και την παρουσίαση διασκευών των έργων του Αριστοφάνη Πλούτος (από το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα) και Ειρήνη (από το 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης). Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Μεσσηνίας, κ. Σταματόπουλος Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Διοίκησης, Δ/νσης και Πολιτισμού του Δήμου Μεσσήνης, κ. Γεωργακόπουλος Κωνσταντίνος και φυσικά, γονείς μαθητών.

Η ιδέα της ξενάγησης δεν περιορίστηκε όμως στο πλαίσιο του προγράμματος. Το 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, σε μια γόνιμη συνεργασία με τον Δήμο Μεσσήνης, ξενάγησε επίσης μαθητές του Γυμνασίου Αριστομένη, του Γυμνασίου Αρφαρών, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης ως παράλληλη δράση στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ αρχαίου δράματος, που διοργάνωσε ο Δήμος Μεσσήνης από τις 13 έως τις 20 Απριλίου 2016 στην Αρχαία Μεσσήνη.

Όλες οι παραπάνω δράσεις γύρω από το αρχαίο θέατρο πρόσφεραν πολύτιμες εμπειρίες και αξέχαστες στιγμές στους μαθητές που ενεπλάκησαν αλλά και στους καθηγητές που τις συντόνισαν.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές:

Καψάλη Μαρία, Σταθοπούλου Ελισάβετ, Γαβαλά Ειρήνη, Κορομηλά Ευαγγελία, Λιάσκος Στέφανος, Μακροπούλου Γεωργία, Ντζιμάνη Δήμητρα.