Γρήγορη μετάβαση

Οι «Εν δράσει» ανέλαβαν δράση στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Σχετικά Θέατρα

Η Ομάδα «Εν Δράσει» είναι μια ανοιχτή κοινότητα πολιτών του δήμου Αλμυρού Βόλου που πιστεύουν πως «ο τόπος τους δεν είναι μια «τελειωμένη ιστορία», αλλά ένα πεδίο ευρηματικών και αποτελεσματικών δράσεων».

Δεν θα πούμε πολλά, πάρα μονάχα ότι με την αγάπη τους για την πολιτιστική μας κληρονομιά ανοίγουν καινούργιους δρόμους.

Αφήνουμε να μιλήσουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές:

“Το καλοκαίρι του 2011 κάναμε ένα όνειρο, φανταστήκαμε πως εμείς, απλοί πολίτες μιας επαρχιακής πόλης, θα μπορούσαμε να εμπλακούμε στα γρανάζια του κρατικού φορέα και μέσα από αυτά, μα και μαζί με αυτά, θα γινόμασταν δύναμη δημιουργίας. Μας ήταν δύσκολο να το πιστέψουμε, σκεφτήκαμε όμως να το τολμήσουμε: που ξέρεις;

Ο καιρός κύλισε και συντροφιά με καλούς φίλους και συμπαραστάτες που στο δρόμο μας συναντήσαμε, καταφέραμε κάτι που παλιότερα ανήκε μόνο σε αιρετούς και επαΐοντες. Να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι στον υπέροχο κόσμο του πολιτισμού του τόπου μας.

Σήμερα 23/4/2012 που το πρώτο συνεργείο από 36 εργαζόμενους, επιστήμονες και απλούς εργάτες βρέθηκαν σε αυτό το σημαντικότατο για εμάς μνημείο, το θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών, με την απόφαση να το αρπάξουν από τη λήθη, να του διακόψουν την ύπνωση, να το ξανααναστήσουν, να το ξανακάνουν να μιλήσει με κείνα τα λόγια του πολιτισμού που μίλαγε από γεννησιμιού του, (αποτίνοντας και έναν φόρο τιμής σ’ εκείνους τους πρώτους συμπατριώτες μας που το δημιούργησαν), όλοι μαζί θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους του φίλους που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά μας, όλους τους υπεύθυνους που μπροστά στη μεγαλοσύνη του έργου προσπέρασαν κάθε μικροεμπόδιο, κάθε μικροψυχία.

Από σήμερα η αγάπη των ανθρώπων που δουλεύουν στο μνημείο, επιστημόνων του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, Αρχαιολόγων, συντηρητών, σχεδιαστών και απλών εργαζομένων, με τη συμπαράσταση που έμπρακτα μας παρείχε η ΙΓ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, είναι ολοφάνερο πως μέσα στο χρόνο των έξι μηνών που έχουμε από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας (το οποίο και χρηματοδοτεί το έργο), θα έχουμε ολοκληρώσει την προγραμματισμένη προσπάθεια, που είναι η αποκάλυψη του κοίλου του θεάτρου. Ενός πολύ σημαντικού βήματος για την αποκατάστασή του.

Από του βήματος αυτού αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και το Διάζωμα με τον πρόεδρό του, τον αγαπητό σε όλους μας, Σταύρο Μπένο και να ευχηθούμε η προσπάθειά μας αυτή να βρει μιμητές για όλα τα αρχαία θέατρα της χώρας μας.”

Για το Δ.Σ.
της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει»

Ο Πρόεδρος

Ζούπης Κώστας

  • Η ομάδα «Εν δράσει» ανέλαβε δράση στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών (07-05-2012).