Γρήγορη μετάβαση

Η εξέλιξη των ανασκαφικών εργασιών στο ρωμαϊκό θέατρο της Ιεράπυτνας

Σχετικά Θέατρα

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την έναρξη των ανασκαφικών εργασιών στο χώρο, όπου τοποθετείται το ρωμαϊκό θέατρο της Ιεράπυτνας.

Υπενθυμίζουμε ότι η θέση του θεάτρου, το οποίο δεν είναι ανασκαμμένο, τοποθετείται στη θέση “Βιγλιά” σε ακίνητο που βρίσκεται επί της δημοτικής οδού Ιεράπετρας-Βιάννου, όπου έχουν εντοπιστεί αρχιτεκτονικά μέλη και αγάλματα. Η πληρέστερη μέχρι σήμερα περιγραφή του μεγάλου θεάτρου οφείλεται στον περιηγητή Onorio Belli, ο οποίος το 1586 αναφέρει ότι το θέατρο ήταν σκαμμένο σε ύψωμα, ότι η σκηνή του ήταν πλούσια διακοσμημένη με κίονες, θριγκούς και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, ενώ εκθειάζει τα θαυμάσιας κατασκευής κιονόκρανα. Ο Άγγλος ναύαρχος Spratt στα μέσα του 19ου αι. εντόπισε το θέατρο, το οποίο ήταν πια ελάχιστα ορατό και μέτρησε τη διάμετρό του σε 154 πόδια (47μ. περίπου). Σε προπολεμικές φωτογραφίες του ακινήτου είναι ορατά ερείπια ύψους 6-7μ. Μικρής κλίμακας σωστική έρευνα έγινε το 1980 από την ΚΔ΄ ΕΠΚΑ και εντοπίστηκαν ίχνη ρωμαϊκών κτισμάτων, τρία αγάλματα και μια επιγραφή. Η γεωφυσική διασκόπηση που έγινε το 2010 έδωσε ενδείξεις για την ύπαρξη θεάτρου ελλειπτικού σχήματος, αρχιτεκτονικών δομών και δρόμων.

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του χώρου από εθελοντές. «Ψυχή» του προγράμματος εθελοντικού καθαρισμού ήταν ο κος Μάνος Μαρκόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ιεράπετρας. Ακολούθως ξεκίνησε η ανασκαφική έρευνα στο χώρο, όπου τοποθετείται το αρχαίο θέατρο Ιεράπετρας. Τη χρηματοδότηση, ύψους  50.000,00 ευρώ, διαθέτει η ο Δήμος Ιεράπετρας μέσω Προγραμματικής Σύμβασης.

Παρακάτω σας παραθέτουμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό για να πάρετε και εσείς μια γεύση από τις εξελίξεις. Το υλικό απέστειλε στο «ΔΙΑΖΩΜΑ» η Προϊσταμένη της ΚΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη των ανασκαφών, κα Χρύσα Σοφιανού, την οποία το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ευχαριστεί θερμά.

  • Η παλιά ανασκαφή που είχε πραγματοποιηθεί από τον Κ. Δαβάρα, όπου εντοπίστηκαν ίχνη ρωμαϊκών κτισμάτων (2013).
  • Χάραξη των τομών στα σημεία με επιφανειακές αρχαιότητες. Στο κέντρο της φωτογραφίας διαφαίνεται η τομή Γ πριν την έναρξη των εργασιών. (Άξονας Ν-Β).
  • Εξέλιξη των τομών στα σημεία που υπήρχαν επιφανειακές αρχαιότητες. (Άξονας Ν-Β).
  • Άποψη των ευρημάτων στην τομή Γ και την επέκτασή της από τα Δ.
  • Τομή Γ και Δ: Άποψη από Ανατολικά.
  • Άποψη των τομών Γ- Δ, όπου φαίνεται τοίχος, πιθανώς αντιστήριξης. Άποψη από Βορρά (2013).
  • Άποψη των εδωλίων του κοίλου του θεάτρου, τα οποία είναι κτιστά με κονίαμα (2013).