Γρήγορη μετάβαση

Επίσκεψη εργασίας του κλιμακίου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στα αρχαία θέατρα της Μακεδονίας και της Θράκης, 3-8 Ιουνίου 2013

Σχετικά Θέατρα

 

Ήταν μια «διαζωματική» επίσκεψη εργασίας που τα είχε όλα. Κατ΄ αρχάς τη δεδηλωμένη και διαρκή συμπαράσταση στους αρχαιολόγους μας και στην σπουδαία δουλειά που κάνουνε και ταυτόχρονα μια πλήρη διείσδυση και αξιοποίηση του κοινωνικο-πολιτικού περιβάλλοντος του κάθε μνημείου.

Ας περιηγηθούμε μαζί ημερολογιακά στα θέατρα της Βορείου Ελλάδος και ας  μοιραστούμε τους καρπούς του ταξιδιού:

Δευτέρα 3 Ιουνίου / Επίσκεψη στο Δίον

Ωδείο του Δίου

Συναντήσαμε ένα πραγματικό εργοτάξιο που προωθεί με απόλυτη συνέπεια τις εργασίες που έχουν ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α.. Συμφωνήσαμε κατ΄ αρχάς την άνοιξη του 2014 που θα τελειώσουν οι εργασίες να το γιορτάσουμε, οργανώνοντας μία επιστημονική ημερίδα για το μνημείο, καθώς και ένα καλλιτεχνικό δρώμενο στον προαύλιο χώρο.

 Θέατρο του Δίου

Το πρόβλημα που εντοπίσαμε είναι ότι τα ξύλινα εδώλιά του, ενώ θα έπρεπε να αποσύρονται και να αποθηκεύονται μετά το πέρας των εκδηλώσεων (όπως προέβλεπε η μελέτη του καθηγητή Γ. Καραδέδου), παραμένουν εκτεθειμένα όλο το χρόνο στις καιρικές συνθήκες και φθείρονται πολύ γρήγορα.  Για το λόγο αυτό, προτείναμε τόσο στην Εφορεία, όσο και στο Δήμο να οργανώσουμε μία διπλή εκδήλωση στην αρχή και στο τέλος του Φεστιβάλ Ολύμπου-Δίου που θα συνδυάζει τη γενικότερη φροντίδα του μνημείου με την απόσυρση και επανατοποθέτηση των εδωλίων. Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετέχουν κυρίως εθελοντές.

Τρίτη 4 Ιουνίου/ Επίσκεψη στη Βεργίνα

Αρχαίο θέατρο Αιγών

Το αρχαίο θέατρο των Αιγών έχει μελετηθεί επαρκώς και προγραμματίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων η ένταξή του στην επόμενη προγραμματική περίοδο μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό για την αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος των Ανακτόρων των Αιγών.

Αρχαίο θέατρο Μίεζας

Οι εργασίες εξελίσσονται σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Το αρχαίο θέατρο είναι σε θέση, σύμφωνα με την άποψη της εφόρου κας Αγγελικής Κοτταρίδου, να υποδεχθεί εκδηλώσεις και δρώμενα μετά από 2.300 χρόνια.  Το ΔΙΑΖΩΜΑ θα συμβάλλει μαζί με την τοπική Εφορεία και το Δήμο Νάουσας στην επιλογή της κατάλληλης εκδήλωσης για το μεγάλο γεγονός των «θυρανοιξίων» του.

Τετάρτη 5 Ιουνίου/Επίσκεψη στην Αμφίπολη

Ταφικός περίβολος του τύμβου “Καστά”

Εντυπωσιασθήκαμε από το μέγεθος και την ποιότητα ενός μοναδικού μνημείου, που θα προσθέσει νέα δεδομένα στις έρευνες των τελευταίων 100 χρόνων.

 Αρχαίο θέατρο Αμφίπολης

Επισκεφθήκαμε τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου θεάτρου, όπου γίνονται εργασίες  στο χώρο του Γυμνασίου, το οποίο συνορεύει με το θέατρο. Όταν ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του χώρου που καταλαμβάνει η ορχήστρα του θεάτρου θα αρχίσουν αμέσως οι ανασκαφικές έρευνες για την αποκάλυψη του μνημείου.

Πέμπτη 6 Ιουνίου/ Επίσκεψη στη Θάσο

Στο περίοπτο αυτό θέατρο γίνεται μία αξιόλογη προσπάθεια για την αποκατάστασή του.  Ο καθηγητής κ. Γ. Καραδέδος προσφέρθηκε να βοηθήσει με μεταπτυχιακούς του φοιτητές στην καθολική μελέτη του κοίλου, η αποκατάσταση του οποίου αποτελεί την αιχμή του προβλήματος. Οι υπόλοιπες εργασίες εξελίσσονται σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ενταχθεί το Ε.Σ.Π.Α..

Παρασκευή 7 Ιουνίου/ Επίσκεψη σε Άβδηρα και Μαρώνεια

Αρχαίο θέατρο Αβδήρων

Ύστερα από τη γεωφυσική έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της ανασκαφικής έρευνας, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.  Ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το ποσό των 20.000 ευρώ για να συνεχιστούν οι ανασκαφές. Το ΔΙΑΖΩΜΑ θα συμβάλλει με τη χρηματοδότηση από τον «κουμπαρά» του της τοπογραφικής μελέτης από το Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών, Εργαστήριο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Ερευνών.  Η σημαντικότερη όμως στιγμή ήταν όταν ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης ανακοίνωσε την Έφορο κα Κων/να Καλλιντζη ότι θα είναι παρών στη διάρκεια των ανασκαφών για την αποκάλυψη της ορχήστρας.

Αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

Οι εργασίες προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, σύμφωνα με το ποίο έχει ενταχθεί το μνημείο στο Ε.Σ.Π.Α..  Το πιο ενδιαφέρον και εντυπωσιακό τμήμα του προγράμματος, που θα προωθηθεί στο άμεσο μέλλον, είναι η αποκατάσταση της γεωμετρίας του θεάτρου, έτεσι ώστε ο επισκέπτης να έχει την εικόνα της φόρμας που είχε το μνημείο στην αρχαιότητα.

Σάββατο 8 Ιουνίου / Επίσκεψη στη Σαμοθράκη

Για μια ακόμα φορά μας συνεπήρε η εκρηκτική ομορφιά και η ενέργεια του αρχαιολογικού χώρου της Σαμοθράκης.  Το ΔΙΑΖΩΜΑ θα συμβάλλει στην ανάδειξη δύο χώρων θέασης και ακρόασης, του θεατρικού κύκλου και του αρχαίου θεάτρου.

Θεατρικός κύκλος Σαμοθράκης
Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.

Αρχαίο θέατρο Σαμοθράκης
‘Έχει ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα από τον Έφορο κ. Δημήτρη Μάτσα, ο οποίος βρίσκεται σε μία διαβούλευση με το Μουσείο του Λούβρου για την αποκατάσταση του γειτονικού χώρου της Νίκης της Σαμοθράκης. Θα ακολουθήσει τοπογραφική μελέτη, καθώς και μελέτη αποκατάστασης του χωμάτινου κοίλου που θα χρηματοδοτηθούν από τον “κουμπαρά” του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ. Ήδη, το Ίδρυμα Μποδοσάκη διέθεσε το ποσό των 5.000 ευρώ για τον παραπάνω σκοπό.  Τη μελέτη αποκατάστασης θα αναλάβει ο καθηγητής κ. Καραδέδος σε συνεργασία με μεταπτυχιακούς του φοιτητές.

  • Το αρχαίο θέατρο Σαμοθράκης.
  • ο Θεατρικός κύκλος στη Σαμοθράκη
  • Αποστολή του Διαζώματος στη Σαμοθράκη (2016).