Γρήγορη μετάβαση

Εκπονήθηκαν οι χορηγικοί φάκελοι των θεάτρων Νικόπολης και Κασσώπης

Σχετικά Θέατρα

 

Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του πρώτου πιλοτικού προγράμματος Πολιτιστικής Διαδρομής, το οποίο θα έχει ως συνεκτικό στοιχείο τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Δύο από το κορυφαία μνημεία που εντάσσονται στο παραπάνω πρόγραμμα είναι το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης και το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης.

Το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» συνεισφέρει έμπρακτα στην ανάδειξη των δύο αυτών μνημείων και πρόκειται να αναθέσει τις απαιτούμενες μελέτες για την αποκατάστασή τους με χρήματα που συγκεντρώνονται στους «κουμπαράδες» (ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς) που έχει ανοίξει για τα δύο αυτά θέατρα.

Αρχικά το «ΔΙΑΖΩΜΑ», ύστερα από συνεννόηση που είχε με την Επιστημονική Επιτροπή για την Προστασία και Ανάδειξη των Μνημείων Νικόπολης, ανέθεσε την εκπόνηση του Χορηγικού Φακέλου για το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης στον αρχιτέκτονα – μηχανικό, κο Θεμιστοκλή Μπιλή. Στο χορηγικό φάκελο περιγράφονται οι εργασίες που έχουν εκπονηθεί στο μνημείο μέχρι και σήμερα, η κατάσταση διατήρησής του, ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισής του, αλλά και όλες οι μελέτες που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. Το συνολικό κόστος της εκπόνησης των μελετών προϋπολογίζεται στις 200.000 ευρώ.

Εν συνεχεία το «ΔΙΑΖΩΜΑ», ύστερα από συνεννόηση που είχε με τον καθηγητή αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κο Γιώργο Καραδέδο και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρεβέζης, κα Ανθή Αγγελή, ανέθεσε την εκπόνηση του χορηγικού φακέλου του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης στους αρχιτέκτονες – μηχανικούς, κ.κ. Λεοντάρη Λεωνίδα και Στάμου Ιουλία, προκειμένου εν συνεχεία να τους ανατεθεί και η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. Στο χορηγικό φάκελο περιγράφεται αναλυτικά το μνημείο και η κατάσταση διατήρησής τους, καθώς και οι απαιτούμενες μελέτες, το συνολικό κόστος εκπόνησης των οποίων προϋπολογίζεται στις 75.000 ευρώ.

 

Οι σχετικοί χορηγικοί φάκελοι: