Γρήγορη μετάβαση

Εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος για τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του «Act4Greece»

Σχετικά Θέατρα

Περηφάνια είναι το συναίσθημα που δημιουργείτο στον προσκεκλημένο της εκδήλωσης για τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του καινοτόμου προγράμματος «Act4Greece». Η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος γιόρτασε την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, στο κομψό αίθριο του Μεγάρου Μελά, τη «δύναμη των πολλών στην πράξη», γιατί δεν μπορεί να μην αποτελέσουν ευκαιρία για γιορτή οι συνέργειες απλών πολιτών, επιχειρήσεων, στρατηγικών εταίρων και υποστηρικτών, προκειμένου να υπερκεραστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας σήμερα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας κ. Π. Θωμόπουλος είπε μεταξύ άλλων για το «Act4Greece» πως υποστηρίζει έργα που έχει ανάγκη η Ελλάδα και ο Ελληνισμός και πως προβάλλει την Ελλάδα της γενναιοδωρίας, της κοινωνικής προσφοράς, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δημιουργίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λ. Φραγκιαδάκης παρουσίασε το πρόγραμμα και τη λειτουργία του μέσω της πρώτης ψηφιακής πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης που είναι γνωστή ως «crowdfunding», δηλαδή της συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος» για συγκεκριμένο έργο, με προκαθορισμένο ποσό-στόχο και διάρκεια. Τόνισε πως το πρόγραμμα αυτό που αποτέλεσε όραμα της πρώην προέδρου, κ. Λούκας Κατσέλη υποστηρίζει 14 δράσεις, 5 εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για την παρασκευή και τη διάθεση 134.541 γευμάτων για 2.808 μαθητές σε 17 δημοτικά σχολεία του Περάματος, τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό και τον εξοπλισμό με φάρμακα και υγειονομικό υλικό του Δημοτικού Ιατρείου Χίου, την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των δύο σκηνών του ιστορικού Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, την έναρξη της δημιουργίας ψηφιακού αρχείου για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη συγκέντρωση ποσού για τη χρηματοδότηση αρχιτεκτονικών μελετών του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης που θα ξεκλειδώσουν κονδύλια του ΕΣΠΑ για την αποκατάστασή του.

Η γενική διευθύντρια λιανικής της ΕΤΕ, κ. Νέλλη Τζάκου, που είχε την ευθύνη παρουσίασης των προσκεκλημένων ομιλητών, όταν έφτασε στο Διάζωμα μίλησε για «success story» καθώς το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε πριν ακόμα εκπνεύσει ο προκαθορισμένος χρόνος, το απέδωσε δε αυτό στις προσωπικές προσπάθειες του προέδρου κ. Σ. Μπένου και την πολύ μεγάλη συμμετοχή «πλήθους» – ακόμα και τοπικά σχολεία συστρατεύθηκαν, είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπένος χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Act4Greece» δώρο στην πατρίδα. Υποστήριξε πως «το ποσόν έχει τη μικρότερη σημασία. Τη μεγαλύτερη σημασία έχει η προσπάθεια κάθε πολίτη να γίνει μέλος του κράτους. Δεν κοιτάζουμε τί κάνει το κράτος για εμάς, αλλά τι κάνουμε εμείς για το κράτος», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως η Κασσώπη είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δεν θα προλάβαινε, όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού να απορροφήσει τα χρήματα, αν η μελέτη αποκατάστασης δεν ολοκληρωνόταν στον χρόνο που έπρεπε. Έτσι, τώρα που ολοκληρώθηκε η μελέτη με πόρους από το «πλήθος», οι εργασίες θα αρχίσουν σε δύο μήνες. Μίλησε για τον πολιτισμό των συνεργειών που καλλιεργείται σιγά, σιγά χάρη και στην ώθηση που δημιουργεί η φιλοσοφία του νέου ΕΣΠΑ, για την ανάγκη απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας και για την ομορφιά της υιοθεσίας ενός μνημείου της χώρας μας από τον καθένα που αισθάνεται την ανάγκη να πάρει θέση για την προστασία του πολιτιστικού μας αποθέματος.

Το εγχείρημα «Act4Greece» πραγματοποιείται με τη συνεργασία φορέων και ιδρυμάτων όπως το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.