Γρήγορη μετάβαση

Δύο ακόμη σημαντικές διακρίσεις για τη χώρα μας στα Βραβεία Europa Nostra για το έτος 2017

Σχετικά Θέατρα

Την Τετάρτη 05 Απριλίου 2017 στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν τους νικητές των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το έτος 2017 (Βραβεία Europa Nostra). Οι 29 βραβευθέντες από 18 χώρες επιλέχθηκαν για το υποδειγματικό τους έργο στους τομείς της αποκατάστασης, έρευνας, μακροχρόνιας προσφοράς στον πολιτισμό, καθώς και της εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης ( δείτε το δελτίο τύπου).
Στους νικητές της κατηγορίας «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» συμπεριλαμβάνονται 2 εξαιρετικά έργα από την Ελλάδα:

Το συναρπαστικό έργο της αποκατάστασης της Αρχαίας Πόλης της Καρθαίας στην Κέα, το οποίο διηύθυνε Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσφέρει στους επισκέπτες μια ματιά στο παρελθόν με την συντήρηση, μερική αποκατάσταση και ερμηνεία των καταλοίπων της αρχαίας πόλης της Καρθαίας στην Κέα. Η Καρθαία ήταν μία σημαντική πόλη-κράτος, η οποία άνθισε στην αρχαϊκή περίοδο και εγκαταλείφθηκε κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.
Το φιλόδοξο έργο της αποκατάστασης του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στην Ρόδο διήρκεσε δέκα χρόνια. Οι εργασίες αποκατάστασης υλοποιήθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή των Μνημείων της Μεσαιωνικής Πόλης του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο των σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης, για την αντιμετώπιση της απειλής της κατάρρευσης και είχε στόχο να αναδείξει την αμυντική λειτουργία του προμαχώνα και να ενισχύσει τις επικίνδυνες κατασκευές και τοιχοποιίες. Εκτός από την ενίσχυση της κατασκευής του Προμαχώνα, το έργο είχε σαφή στόχο τη μετατροπή της περιοχής σε ένα κατάλληλο δημόσιο χώρο για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο συγκρότημα του μουσειακού-συνεδριακού κέντρου του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» συγχαίρει θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση των δύο παραπάνω υποδειγματικών έργων, τα οποία απέσπασαν τη σπουδαία αυτή βράβευση. Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για τη βράβευση της Αρχαίας Καρθαίας, καθώς στην αποκατάσταση του θεάτρου της αρχαίας πόλης συνέβαλε και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» με την ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης του μνημείου.