Γρήγορη μετάβαση

Αρχαίο θέατρο Μικροθηβών – Ένας ιστορικός και Πολιτιστικός θησαυρός στην περιοχή μας

Σχετικά Θέατρα

Δελτίο τύπου

1 Οκτωβρίου 2014

dem-01102014i

Το τριήμερο από Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας η έβδομη γενική συνέλευση του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” με σωρεία παράλληλων εκδηλώσεων και θέμα την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, σε σύνδεση με τον τουρισμό, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με άξονα τα αρχαία θέατρα Δημητριάδος, Φθιωτίδων Θηβών και Λάρισας.Στις εργασίες της συνέλευσης, συμμετείχαν 500 περίπου σύνεδροι, μέλη και φίλοι του «Διαζώματος», από όλη την Ελλάδα, αρχαιολόγοι, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και εθελοντές.

dem-01102014ii

Οι σύλλογοι της Νέας Αγχιάλου δεν μπορούσαν να μη συμμετέχουν στο σημαντικό αυτό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Έτσι ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών, μέλη του Συλλόγου Γυναικών, του Συλλόγου Οξυωτών και του Φιλοπρόοδου Συλλόγου, Νέας Αγχιάλου βοήθησαν με κάθε τρόπο στη διοργάνωση και στην ασφάλεια της επίσκεψης των μελών του “ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ” στο Αρχαίο Θεάτρο Δημητριάδος το απόγευμα της Παρασκευής 19 Σεπτεμβρίου και στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών το πρωί του Σαββάτου 20 Σεπτεμβρίου. Ο χώρος του Αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών, πλημμύρισε από επισκέπτες “προσκυνητές” ενός πανάρχαιου αλλά και διαχρονικού τόπου οι οποίοι με συγκίνηση απόλαυσαν το δρώμενο που είχε επιμεληθεί η Λυδία Κονιόρδου η φωνή της οποίας σε απόλυτη αρμονία με τη μουσική του Τάκη Φαραζή ζωντάνεψε αρχαίους ελληνικούς στίχους για πρώτη φορά στον ιερό αυτό χώρο.

Τη συγκίνηση όλων των παρευρισκομένων εξέφρασε με δυο λόγια ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Βόλου και υπεύθυνος πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ γιατρός κ. Ευθύμιος Τσάμης μιλώντας για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών ενώ ξεχωριστή σημασία είχε η σύντομη ομιλία της αρχαιολόγου κας Βασιλικής Αδρύμη-Σισμάνη, διευθύντριας ανασκαφών και επίτιμης Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών που αναφέρθηκε στα ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί αλλά και στην πολύτιμη προσφορά των εργαζομένων και των συντελεστών της όλης προσπάθειας όπως ήταν και η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει» που με συμπράττοντα φορέα το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, συμμετείχε στις εργασίες που έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης τα μέλη των συλλόγων προχώρησαν στη συγκέντρωση όλων των πλαστικών μπουκαλιών και πωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ανακυκλωθούν.

Αξίζει να τονίσουμε ότι για ένα διήμερο η πόλη της Νέας Αγχιάλου αν και εκτός τουριστικής περιόδου για τα δεδομένα της περιοχής δέχτηκε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, γεγονός που τονίζει την ιδιαίτερη τουριστική και αναπτυξιακή σημασία που έχει η ανάδειξη των αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων και πολύ περισσότερο η ολοκλήρωση του Αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών αλλά και η δημιουργία ενός Βυζαντινού μουσείου στην πόλη μας.