Γρήγορη μετάβαση

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΣΣΩΠΗΣ (Α΄ΦΑΣΗ)

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: ΥΠΠΟΑ

01/06/2017 – 31/01/2020, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

Με το προτεινόμενο έργο συμπληρώνονται οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή του αρχαίου θεάτρου και γενικότερα στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των έργων με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ.Π.Σ. και το Ε.Σ.Π.Α. Οι εργασίες επί του αρχαίου θεάτρου, αποτελούν την α΄ φάση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα με τίτλο: Υποέργο 1: «Αποκατάσταση – Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Κασσώπης (Α΄ Φάση)», το οποίο θα υλοποιηθεί δι΄αυτεπιστασίας από την ΕΦΑ Πρέβεζας και το Υποέργο 2: «Μέτρα ανάσχεσης κατολισθητικών φαινομένων» το οποίο θα υλοποιηθεί με εργολαβία από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι εργασίες αποκατάστασης στο αρχαίο θέατρο επικεντρώνονται κατά περιοχές στα εξής σημεία: α) αναλημματικοί τοίχοι, β) κεντρικό διάζωμα, γ) καμπύλος περιμετρικός αναλημματικός τοίχος στην απόληξη του κοίλου, δ) εδώλια κάτω κοίλου [τρεις πρώτες σειρές με δυνατότητα επέκτασης] και ε) σκηνικό οικοδόμημα. Οι υποδομές που υλοποιούνται περιλαμβάνουν την επέκταση των υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφέλειας, τη λήψη μέτρων προστασίας από τα όμβρια ύδατα καθώς και την πραγματοποίηση εργασιών διαμόρφωσης εργοταξιακού δρόμου πρόσβασης- κίνησης οχημάτων. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί κατάλληλη προσαρμογή των WC του κτιρίου εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να εξυπηρετούν και ΑμεΑ. Παράλληλα θα ληφθούν μέτρα ανάσχεσης των κατολισθητικών φαινομένων από τα επικλινή πρανή του υπερκείμενου ορεινού όγκου στο εσωτερικό του θεάτρου εξασφαλίζοντας την απαραίτητη προστασία για τους επισκέπτες του χώρου. Καθ΄όλη τη διάρκεια του έργου πραγματοποιείται φωτογραφική τεκμηρίωση καθώς και τοπογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση όλων των νέων στοιχείων που προκύπτουν, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα στην περιοχή του θεάτρου, πινακίδα με γραφή Braille, και θα εκδοθεί θα εκδοθεί σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.

Η πράξη αποτελεί μία από τις δράσεις  του πιλοτικού προγράμματος Ολοκληρωμένης Εδαφικής Επένδυσης της Περιφέρειας Ηπείρου με τίτλο «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» για τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης πολιτιστικής διαδρομής και ενός εξειδικευμένου και επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού με συνεκτικό στοιχείο τα αρχαία θέατρα της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Αμβρακίας, των Γιτάνων με αυτό της Κασσώπης.