Γρήγορη μετάβαση

Το euronews στα χνάρια της πολιτιστικής διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου

Σχετικά Θέατρα

Η Ήπειρος φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα αρχαία θέατρα της Ελλάδας. Όμως εκτός από την Δωδώνη, τα περισσότερα είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Η «Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» φιλοδοξεί να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η διαδρομή περιλαμβάνει τα μνημεία της Δωδώνης, των Γιτάνων, της Αμβρακίας, της Κασσώπης και το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης.

Δείτε το σχετικό βίντεο: https://gr.euronews.com/2021/04/12/to-euronews-sta-xnaria-tis-politistikis-diadromis-ton-arxaion-theatron-tis-ipeirou?jwsource=cl

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει και συγχρηματοδοτεί αυτή την φιλόδοξη προσπάθεια. Η αναστήλωση των μνημείων ήταν μια από τις βασικές προκλήσεις του εγχειρήματος. Όπως και το να αλλάξει η αντίληψη του κοινού για τα αρχαία θέατρα.

«Έχουμε συνηθίσει οι αρχαιολογικοί χώροι να είναι εκτεταμένοι ερειπιώνες που πρέπει κανείς να τους ανακαλύπτει. Τα θέατρα όμως είναι μια κατασκευή που έχει μέσα της την έννοια της κοινωνικότητας. Δηλαδή το αρχαίο θέατρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διδασκαλία θεάτρου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτική διαδικασία. Δηλαδή δεν είναι μόνο βλέπω, αλλά και χρησιμοποιώ. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση» δήλωσε στο euronews ο Γιώργος Σμύρης, επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 
Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου
εικονα-euronews

 

Η πρωτοβουλία ανήκει στο «Σωματείο Διάζωμα» που στόχο έχει την διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της χώρας. Από την πρώτη στιγμή, η Περιφέρεια Ηπείρου αγκάλιασε την προσπάθεια.

Τα πέντε θέατρα καλύπτουν μια διαδρομή 344 χιλιομέτρων και 2500 χρόνων ιστορίας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 24 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 80% προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Παράλληλα με την διαδρομή, έχει αναπτυχθεί δίκτυο τοπικών επιχειρήσεων, γνωστό και ως cluster. Στόχος είναι να προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία, αυθεντικής ηπειρωτικής φιλοξενίας.

euronews2

«Η πολιτιστική διαδρομή θα έχει πετύχει όταν ο επισκέπτης γευθεί και αισθανθεί τον σημερινό πολιτισμό, τον καθημερινό πολιτισμό της περιοχής την οποία επισκέπτεται. Να γευθεί εξαιρετικό ελαιόλαδο, να πάρει κάποια βότανα που αναπτύσσονται τόσο πολύ στην Ήπειρο. Να πάρει μέλι, να έχει την φιλοξενία την Ηπειρώτικη» υποστηρίζει ο Νίκος Καράμπελας, επικεφαλής του cluster επιχειρήσεων που υποστηρίζει την πολιτιστική διαδρομή.

Πέρα από τα αρχαία Θέατρα, η Ήπειρος έχει να αφηγηθεί πολλές συναρπαστικές ιστορίες. Η λίμνη, το κάστρο των Ιωαννίνων και το μουσείο Αργυροτεχνίας, είναι κάποια από τα αξιοθέατα που ο επισκέπτης αξίζει να γνωρίσει.

euronews-dodoni

«Η πολιτιστική διαδρομή ακολουθεί την τάση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ποια είναι αυτή η τάση; Πλέον, ο επισκέπτης θέλει να έρχεται και να γνωρίζει ένα ολιστικό προϊόν. Ο επισκέπτης θέλει να βιώνει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Τα εντυπωσιακά αρχαία θέατρα της Ηπείρου είναι η μόνο αρχή. Είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο που τελικά σε οδηγεί να γνωρίζεις το γοητευτικό και πολυπρόσωπο παρόν της Ηπείρου» υποστηρίζει η ιστορικός και κοινωνική λαογράφος Γεωργία Κιτσάκη.

Μετά την πανδημία, η Περιφέρεια Ηπείρου θα πραγματοποιήσει διαφημιστική καμπάνια με στόχο την προσέλκυση τουριστών από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από όλο τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα στην ηλεκτρονική έκδοση του άρθρου: