ΙΖ’ Γενική Συνέλευση
Σταύρος Μπένος: «Σπάνια είδα πρωθυπουργό, περιφερειάρχη, δήμαρχο να σχεδιάζει με πνοή δεκαετίας»
Όσα έγιναν στην σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής Ανασυγκρότησης – “Ό,τι έχουμε δεσμευτεί και έχουμε αναγγείλει υλοποιείται κανονικά”
Νέα Συνάντηση της Κυβερνητικής Υπόεπιτροπής για την Ανασυγκρότηση Βόρειας Εύβοιας
«Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
Εφημερίδα “Η ΓΝΩΜΗ”
Γ.Λ.
25 Σεπτέμβριου 2013
Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης επέλεξε για την έναρξη των εργασιών της διήμερης συνέλευσής του, το Σωματείο «Διάζωμα», που ιδρύθηκε τον Ιούλιο 2008 από τον πρώην υπουργό πολιτισμού Σταύρο Μπένο. Σκοπός του Διαζώματος είναι να κάνει πράξη την αγάπη των μελών του για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός του είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, η εξεύρεση πόρων και η ένταξή τους στην καθημερινότητα μας.
Ανοιχτό σε όλους, το ΔΙΑΖΩΜΑ επιδιώκει να ανοίξει μια αγκαλιά για την προστασία των αρχαίων θεάτρων, αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, εκεί ακριβώς όπου συντελέσθηκε η έκρηξη των δημοκρατικών θεσμών και άνθισε η πολιτιστική και πνευματική δημιουργία. Πρόκειται για μια Κίνηση Πολιτών, μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων.
Επιστήμονες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και ενεργοί πολίτες αγκάλιασαν το «ΔΙΑΖΩΜΑ». Συμπολίτες μας που έχουν αποφασίσει ότι η έρευνα, η μελέτη, η προστασία, η ανάδειξη και, όπου είναι εφικτό, η χρήση των αρχαίων θεάτρων και των άλλων χώρων θέασης και ακρόασης, όπως είναι τα αρχαία ωδεία και στάδια, είναι και δική τους υπόθεση και όπως τόνισε ο Πρόεδρος Σταύρος Μπένος, «είναι αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη αυτών των μνημείων στα χέρια τους, να συμπράξουν δυναμικά ως αρωγοί του Κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών στο μεγάλο έργο της ένταξης των αρχαίων θεάτρων στη σύγχρονη ζωή».
Χαρακτηριστικό του Διαζώματος είναι ότι δεν λαμβάνει καμία απολύτως επιχορήγηση από το κράτος, αλλά στηρίζεται στις συνδρομές των μελών και στις χορηγίες των εταιρικών μελών, στις μικρές καταθέσεις όσων υιοθετούν ένα από τα αρχαία θέατρα, (κουμπαράδες), στη συνεργασία της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ.
Η πρόσφατη ΣΤ’ Γενική Συνέλευση (19-22 Σεπτεμβρίου) συνδυάστηκε και με την επίσκεψη και ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου και συγκεκριμένα στη Νικόπολη και την Κασσώπη της Πρέβεζας, στα Γίτανα της Θεσπρωτίας και στη Δωδώνη των Ιωαννίνων.
Η ξενάγηση και η παρουσίαση των αρχαίων θεάτρων έγινε σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορίες Αρχαιοτήτων, από διαπρεπείς αρχαιολόγους οι οποίοι δίνουν την ψυχή τους, με τα πενιχρά οικονομικά μέσα, για την ανάδειξη και προστασία των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Σημειώνουμε τα ονόματα των Κώστα Ζάχου (Νικόπολη), Χριστίνα Μερκούρη (Κασσώπη), Γιώργο Ρήγινο (Γίτάνα), Κώστα Σουέρεφ (Δωδώνη).
Στους χώρους των αρχαίων θεάτρων, κάθε βράδυ το κουιντέτο ξύλινων πνευστών «Αίολος», της κρατικής ορχήστρας Αθηνών, έδινε συναυλίες, προσφέροντας μοναδική απόλαυση στα μέλη του «Διαζώματος».
Εκτός προγράμματος, η Ιουλιέτα Ηλιοπούλου απήγγειλε στίχους του Ελύτη από το «Άξιον Εστί», στο επιβλητικό περιβάλλον του θεάτρου των Γιτάνων.
Μια πρωτοποριακή δράση για τον τουρισμό
Στη ΣΤ’ Γενική Συνέλευση, που συνεχίστηκε τη δεύτερη μέρα στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου «Πρέβεζα beach», παρουσιάστηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού που εκπόνησε το Διάζωμα και υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αφορά μια τουριστική διαδρομή και ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου ,η οποία θα προβληθεί από την Περιφέρεια και θα οργανωθεί από ιδιωτικό φορέα ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η υλοποίησή της θα ανατεθεί σε τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι θα οργανώνουν και τις μετακινήσεις, θα κλείνουν διανυκτερεύσεις, γεύματα κλπ. Προηγουμένως η Περιφέρεια Ηπείρου θα αναλάβει όλα τα έργα για την συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων, ενώ το Διάζωμα την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων ,αφισών, τη δημιουργία του οπτικοαουστικού υλικού κλπ.
Η αρμόδια διαχειρίστρια του ΕΣΠΑ της Ηπείρου κ. Ρόκου, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση για όλες της δράσεις και τα έργα αυτού του προγράμματος, για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, η οποία προκάλεσε πολύ ευνοϊκά σχόλια.
Αίσθηση προκάλεσε η πρωτοποριακή πρόταση του καθηγητή Πέτρου Θέμελη για τα «ανοικτά μουσεία» στους φυσικούς χώρους όπου τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν, ενώ πολλά μέλη κατέθεσαν αξιόλογες προτάσεις για την ανάδειξη των μνημείων και την τουριστική τους αξιοποίηση. Το μέλος του «Διαζώματος» Γιάννης Λασκαράκης πρότεινε στη Συνέλευση μια θαλάσσια τουριστική και «αρχαιολογική» διαδρομή, που θα ξεκινάει από την Τροία, θα συνεχίζει στους Αιγός ποταμούς, όπου έλαβε χώρα η τελευταία ναυμαχία του Πελοποννησιακού πολέμου, θα περνάει στην Ίμβρο και τη Σαμοθράκη, την καταγωγή του παγκοσμίως γνωστού αγάλματος της Νίκης, θα προσεγγίζει την Αλεξανδρούπολη με τα αρχαία της Μεσημβρίας και της Μάκρης, την Μαρώνεια με το αρχαίο θέατρο, την Καβάλα με τους Φιλίππους και το αρχαίο Θέατρο, με κατάληξη τη Θάσο με τους χώρους λατρείας του Απόλλωνα και το αρχαίο της θέατρο. Για το σκοπό πρότεινε τη συνεργασία των Περιφερειών Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, ώστε το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα να υλοποιηθεί και στη περιφέρειά μας, μια και με τον τρόπο αυτό θα προσελκυσθούν τουρίστες από την Τουρκία και άλλες χώρες, υψηλού επιπέδου μόρφωσης, άρα και οικονομικής επιφάνειας.
Τελικά η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον απολογισμό και τον προγραμματισμό του Σωματείου για τον επόμενο χρόνο, που παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο Σταύρο Μπένο, ο οποίος με τον γνωστό «συναισθηματικό ορθολογισμό» του, χαρακτήρισε την πορεία του Διαζώματος, την εξάπλωσή του και το έργο του, υπεράνω κάθε προσδοκίας.