«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, το έργο «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Β΄ Φάση)» εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος», με χρηματοδότηση, ύψους 2.800.000 ευρώ.
Η υλοποίηση του παραπάνω έργου εντάσσεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου που προτάθηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και υλοποιούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Τις απαιτούμενες μελέτες για την αποκατάσταση του σπουδαίου αυτού μνημείου ανέθεσε το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» με δωρεά, ύψους 200.000 ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και εκπόνησε ο αρχιτέκτων – μηχανικός, κ. Θεμιστοκλής Μπιλής και οι συνεργάτες του.
Το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Ελλάδας τόσο λόγω της μεγάλης του κλίμακας, όσο και λόγω του τρόπου με τον οποίο αυτό σχετίζεται με το ευρύτερο μνημειακό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η ανέγερση του θεάτρου αποτελεί τμήμα του κατασκευαστικού προγράμματος του Οκταβιανού και συνδέεται με την αναβίωση των «Ακτίων», αγώνων που είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα. Με την ολοκλήρωση του έργου το ίδιο το μνημείο, καθώς και η σχέση του με το φυσικό, αλλά και το ευρύτερο μνημειακό περιβάλλον θα αποκατασταθεί. Τέλος, το μνημείο θα αποτελέσει ένα ζωντανό χώρο πολιτιστικών δράσεων, ένα κύτταρο γνώσης και καλλιτεχνικής έκφρασης.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς το κορυφαίο πιλοτικό μας πρόγραμμα, η Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, υλοποιείται.