Έγκριση της Στρατηγικής «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία»
Για ένα πιάνο…
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: To Μέγαρο Μουσικής στη Βόρεια Εύβοια – «Οι Γέφυρες της Μουσικής». Συνοπτικός απολογισμός
Megaron Plus: «Οι εκπλήξεις. Η αποκάλυψη και ανάδειξη του Μεγάλου Θεάτρου της Νικόπολης» – Τρίτη 18.02.2025 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Σταύρος Μπένος στην πολιτιστική εκπομπή MARTilena
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος συναντήθηκε με το Δήμαρχο Καλαμάτας, κ. Παναγιώτη Νίκα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεργασία των δύο φορέων για την προώθηση πολιτιστικών θεμάτων που άπτονται του Δήμου Καλαμάτας, όπως η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της πόλης, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, το ΔΗΠΕΘΕΚ και οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θουρίας.
Συγκεκριμένα για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Θουρίας καταστρώθηκε ένα σχέδιο δράσης, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Για τη συνέχιση της ανασκαφής του θεάτρου συμφωνήθηκε να προωθηθεί η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Υπουργείου Πολιτισμού. Την απαλλοτρίωση του ακινήτου, όπως και την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης, θα αναλάβουν από κοινού το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», η Εταιρεία των Φίλων της Αρχαίας Θουρίας και το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου», διοργανώνοντας δράσεις που θα στοχεύουν στη συγκέντρωση των απαιτούμενων πόρων. Το πρόγραμμα ανάδειξης του μνημείου θα περιλαμβάνει και τη σύνδεσή του με γειτονικά μνημεία. Για την παρουσίαση του παραπάνω προγράμματος συμφωνήθηκε να γίνει και μια ειδική εκδήλωση στην Καλαμάτα.
Επίσης, συζητήθηκε η υλοποίηση ενός προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την πόλη της Καλαμάτας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών, περιβαλλοντικών, κλιματικών, κοινωνικών και δημογραφικών συνθηκών της πόλης. Αναζητήθηκαν μάλιστα τρόποι για τη σύνδεση των δύο προγραμμάτων (ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Θουρίας και Β.Α.Α. Δήμου Καλαμάτας).
Τέλος, κατόπιν επικοινωνίας του κ. Μπένου με τον κ. Νίκο Ζαχαριά, πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα την Καλαμάτα, αποφασίστηκε και η συμμετοχή του Τμήματος στην προώθηση των παραπάνω προγραμμάτων.
Μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε: