«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Πηγή: https://ec.europa.eu/greece/news/20161411_Carvounis_Kassopi_el
Στις 11/11/2016 ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης, χαιρέτισε την εκδήλωση για το πρόγραμμα CrowdFunding του Αρχαίου Θεάτρου της Κασσώπης.
Όπως τόνισε ο κ. Καρβούνης, η ανακατασκευή του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης, έργου-τομή στην καθημερινότητα των κατοίκων της Ηπείρου, θα χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και συγκεκριμένα από τα ταμεία ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) & ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) με 80% του συνολικού προϋπολογισμού. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το έργο αυτό, αποτελώντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα αξιοποίησης των πόρων που διοχετεύονται από το ΕΣΠΑ, αλλά και της δύναμης του πολιτισμού και των συνεργειών, είναι το πρώτο στον τομέα του πολιτισμού που εντάχθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Σταύρο Μπένο, κινητήριο δύναμη του προγράμματος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Καρβούνη:
“Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Μπένο για την πρόσκληση καθώς, δε θα ήταν υπερβολή να πω ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί όαση στην καθημερινότητά όλων μας αλλά και τη δική μου προσωπικά. Γιατί η πρωτοβουλία που μας συγκέντρωσε σήμερα εδώ είναι ήδη ένας θρίαμβος σε τόσο πολλά επίπεδα.
Καταρχήν το Πρόγραμμα “Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου”, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και το πρόγραμμα crowd funding MyKassopi αφορά το χώρο του πολιτισμού, έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κάνει τη διαφορά. Η αξιοποίηση των αρχαιολογικών μας χώρων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μόνο οφέλη μας έχει έως τώρα προσφέρει. Η Ελλάδα είναι κατάσπαρτη με μνημεία, πολλά από τα οποία παραμένουν terra incognita, άγνωστη χώρα, για τον ξένο επισκέπτη που είτε δε γνωρίζει την ύπαρξη τους, είτε τα προσπερνάει αδιάφορα, μη μπορώντας να τα επισκεφτεί.
Ενώνοντας 4 περιφερειακές ενότητες, 5 αρχαιολογικούς χώρους, 8 αρχαίους χώρους θέασης, 344 χιλιόμετρα διαδρομής και 2300 χρόνια ιστορίας, το έργο που ανέλαβε να εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου και οι συνεργάτες της, δημιουργεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού ενώ παράλληλα διασώζει και δίνει ζωή σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για ένα τυπικό εξωραϊσμό με στόχο απλά την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, αλλά για ένα έργο-τομή στην καθημερινότητα, στη ζωή και τον βιοπορισμό σημαντικού αριθμού κατοίκων της περιοχής. Δεν αφορά απλές παρεμβάσεις στα μνημεία. Αφορά και παρεμβάσεις σε βασικές υποδομές αλλά και τη σύνδεση του έργου με την τοπική κοινωνία και παραγωγή. Αφορά δηλαδή τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών, την αύξηση της απασχόλησης και της απασχολησιμότητας των τοπικών κοινωνιών.
Δεύτερον, όλη αυτή η προσπάθεια, θεωρώ ότι αποτελεί πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση σε θέματα συνεργειών και συνεργασιών. Περιφέρεια, Υπουργεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων, Πανεπιστήμια, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επαγγελματίες του Τουρισμού, Τοπικοί Παραγωγοί Προϊόντων, και φυσικά η Κίνηση Πολιτών Διάζωμα, συνεργαζόμενοι για την υλοποίηση της Πολιτιστικής Διαδρομής αναδεικνύουν και αποδεικνύουν ότι τη δυναμική της συνεργασίας, τη διαφορά που μπορεί να κάνει, τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει, προς όφελος των πολλών – προς όφελος όλων.
Και τέλος, η ευρωπαϊκή διάσταση – η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία ΕΤΠΑ & ΕΚΤ με 80% του συνολικού προϋπολογισμού άνω των 37 εκατομμυρίων. Συνολικά πάνω από 20 δις. έχει στη διάθεσή της η χώρα μας τη νέα προγραμματική περίοδο και με όρους πρωτοφανείς για την ιστορία της Ένωσης, ως αναγνώριση των δυσχερειών που περνάει αλλά και της τεράστιας προσπάθεια που καταβάλει αυτή και οι πολίτες της.
Το έργο δε για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι το πρώτο στον τομέα του πολιτισμού που εντάχθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και αυτό δεν θα μπορούσε παρά να με χαροποιεί ιδιαίτερα. Για όλους τους λόγους που προανέφερα. Γιατί είναι μια στοχευμένη δράση, με ένα προϊόν το οποίο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και με ένα τρόπο υλοποίησης που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει πρωτοβουλίες του “εξωτερικού”. Πρόκειται για εξαιρετικό παράδειγμα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που διοχετεύονται μέσα από το γνωστό ΕΣΠΑ. Δεν είναι δε τυχαίο ότι ήδη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση από άλλες περιοχές και περιφέρεις της χώρας.
Αγαπητοί φίλοι,
Πριν σχεδόν 20 χρόνια, με την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας δόθηκε πραγματικά νέα πνοή στο ιστορικό κέντρο της πόλης που μας φιλοξενεί με οφέλη τόσο για τον τουρισμό όσο και για την τοπική κοινωνία. Τολμώ να πω ότι αυτό που συντελείται στην Ήπειρο, μεταγγίζει τη γνώση εκείνης της διαδικασίας στη σημερινή ψηφιακή εποχή με τρόπο εξαιρετικό, κάνει την ιστορία κομμάτι της καθημερινότητας και την καθημερινότητα καλύτερη. Πολύ περισσότερο δε όταν όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη δράση δεν επαναπαύονται αλλά κάνουν τα αδύνατα δυνατά για την εξασφάλιση της ολοκλήρωσης, της συνέχειας και της βιωσιμότητάς της. Όπως με την πρωτοβουλία crowd funding για την οποία βρισκόμαστε εδώ σήμερα.
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα, χαιρετίζω αυτή την προσπάθεια και εύχομαι ευόδωση όλων των στόχων της, αν και, με όσα έχω δει δε νομίζω ότι χρειάζεται καν τις ευχές μου. Και εδώ, όπως και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις, τόσο σε βάθος χρόνου όσο και τώρα, στο παρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και θα είναι εδώ, όχι με απλά ευχολόγια, αλλά με πράξεις και ενισχύσεις που βοηθούν να αλλάξει το πρόσωπο της Ελλάδας και να γυρίσουμε σελίδα οριστικά.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω, ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ταυτότητα, έχει ονοματεπώνυμο: Σταύρος Μπένος – γιατί είναι χάρη στο Σταύρο που συνεργάστηκαν και συνεργάζονται όλοι αυτοί οι φορείς, χάρη στο Σταύρο που ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα, χάρη στο Σταύρο που ο αρχαίος κόσμος ανάγεται σε οδηγό για το μέλλον της Ελλάδος.
Καλή δύναμη και καλή επιτυχία!”
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.act4greece.gr/challenge/my-kassopi/(link is external)
Summary in English:
“Diazoma” organisation has launched the crowd funding campaign “My Kassopi”, for the restoration of the ancient theatre of Kassopi. The reconstruction plan of the ancient theatre will be financed by 80% by the European Community, as Head of the EC Representation in Greece Panos Carvounis said. The completion of the study, worth EUR 80.000, is a prerequisite for the start of the first phase of works, worth EUR 2.5 million.