Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 17ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
ΕΣΠΑ on the ROAD – Ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις
Περί υγείας
Ομαδική εικαστική έκθεση στο πλαίσιο της 9ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Διάζωμα στην Επίδαυρο.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ομαδική εικαστική έκθεση «Περί Υγείας» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, που σχεδιάστηκε για τον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου και τον εσωτερικό χώρο του ιστορικού «Ξενία» της Επιδαύρου, στο πλαίσιο της 9ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Διάζωμα, αποκλειστικά για τα Μέλη του. Ήδη προγραμματίζεται από το Σωματείο Διάζωμα και την επιμελήτρια η μεταφορά της έκθεσης στην Αθήνα και αλλού.
Τα έργα των 39 συμμετεχόντων εικαστικών, άλλα παλαιότερα, με σημαντικές προηγούμενες παρουσιάσεις σε Μουσεία και Ιδρύματα Τέχνης, και άλλα πρόσφατα φιλοτεχνημένα, ειδικά για την έκθεση, εστιάζουν στο πάσχον ανθρώπινο σώμα και πνεύμα, αλλά κυρίως στην ελπίδα της ίασής τους.
Πρόκειται κυρίως για αυτοφερόμενα έργα -γλυπτά, εγκαταστάσεις και κατασκευές-, με αναφορές στο ανθρώπινο σώμα, τα μέλη του, αλλά και τις αποτυπώσεις ή τις συμφύσεις του με ενθυμηματικό ή αναθηματικό χαρακτήρα.
Τόσο τα ίδια τα έργα, όσο και τα λιτά υλικά που αυτά χρησιμοποιούν (γύψος, πηλός, ξύλο, χαλκός, αλουμίνιο και μπρούτζος, ύφασμα, κλωστή, πέτρα, κερί και γυαλί, φωτογραφία, πορσελάνη, χαρτί, καλάμι, μελάνι, φυτά, ταρριχευμένα έντομα κ.ά), αφουγκράζονται σε μεγάλο βαθμό τη σιωπή και τη μυστική ζωή, την ιστορία και την ιερότητα του τόπου, αντανακλώντας με τη σειρά τους την ευθραυστότητα και τη φθαρτότητα του σώματος και εν γένει της ύπαρξης, διατηρώντας μια εννοιολογική και αισθητική συμβατότητα με το οργανικό κέλυφος φιλοξενίας της έκθεσης.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες αποτυπώνουν ο καθένας με την προσωπική του ματιά τη διαδρομή του ανθρώπινου σώματος από την υγεία στην ασθένεια και από την ασθένεια στην ελπίδα της ίασης, αλλά και διατυπώνουν μέσω του έργου τους τις έννοιες της σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως αυτές διαμορφώνονται ιστορικά και κοινωνικά ανά τους αιώνες, συνοψίζοντας την ατέρμονη μάχη του ανθρώπου ενάντια στη φθαρτότητα και την ανυπαρξία.
«Όλες (οι αρρώστιες) είναι θεϊκές και όλες τους είναι ανθρώπινες. Η κάθε αρρώστια έχει τη δική της φύση και τη δική της δύναμη και απέναντι σε καμία δεν μένουμε αμήχανοι και ανίκανοι να βρούμε μια διέξοδο» (Ιπποκράτης, «Περί ιερής νόσου»).
Συμμετέχουν:
Κώστας Ανανίδας, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Μάριος Βουτσινάς, Εβίτα Γαβριήλ, Ειρήνη Γκόνου, Μαρία Γρηγορίου, J.Joshua Garrick, Γεωργία Δαμοπούλου, Δικαία Δεσποτάκη, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Σταυρούλα Καζιάλε, Τίνα Καραγεώργη, Βούλα Καραμπατζάκη, Κυριακή Κουνιάρη, Έλενα Κυρκιλή, Μαρία Κώτσου, Αφροδίτη Λίτη, Παναγιώτης Μαρίνης, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Κυριακή Μαυρογεώργη, Χαρίτων Μπεκιάρης, Νατάσα Μπιζά, Παναγιώτης Μπρέντας, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Βάνα Ξένου, Παναγιώτης Πασάντας, Δήμητρα Σίλιαλη, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Ελένη Σουμή, Χρήστος Στεργιόπουλος, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Γιώργος Χουλιαράς
και ομαδική συμμετοχή φοιτητών της Α.Σ.Κ.Τ. από το εργαστήριο Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτική του Μάρκου Γεωργιλάκη:Όλγα Βλάσση, Πηνελόπη Μερκούρη, Αντρέα Τζούροβιτς, ¶ννα Τζώρτζη, Αθανασία Τσάτσου, Δάφνη Φικιώρη
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού