Γρήγορη μετάβαση

Ομιλία του πρόεδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρου Μπένου και του κ. Ευδόκιμου Νίκωνα Φρέγκογλου, υπεύθυνου Πολυμεσικών Εφαρμογών του Σωματείου

Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του επιμορφωτικού σεμιναρίου που διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγάθων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα: «Περιβάλλον και Πολιτισμός», μίλησαν ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος και ο υπεύθυνος Πολυμεσικών Εφαρμογών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Ευδόκιμος Νίκων Φρέγκογλου.Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με θέμα: «Η αξία και η μαγεία των συνεργειών», ο κ. Σταύρος Μπένος, παρουσίασε τα νέα προγράμματα που σχεδιάζει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», σε απόλυτη συνέργεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τα οποία έχουν ως στόχο τη συνάντηση των μνημείων με τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και με την τοπική οικονομία και κοινωνία. Ο κ. Μπένος πρόσθεσε ότι πρόκειται για προγράμματα: α) Πολιτιστικών Διαδρομών που χρηματοδοτούνται μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, β) Αρχαιολογικών και Περιβαλλοντικών Πάρκων που χρηματοδοτούνται μέσω της Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης και γ) ανάπτυξης μικρότερων κοινοτήτων που χρηματοδοτούνται από το Τ.Α.Π./Τ.Ο.Κ. (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων).

Σχετικά με την περιοχή της Μεσσηνίας ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ανέφερε ότι πρέπει από όλους τους φορείς να οργανωθεί και να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα για την ωρίμανση του έργου ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Θουρίας (απαλλοτρίωση, ανασκαφή και μελέτη αποκατάστασης) και την εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Ο κ. Μπένος δήλωσε, μάλιστα, ότι το «Διάζωμα» προτίθεται να αναλάβει τη δαπάνη για την απαλλοτρίωση του ακινήτου, εντός του οποίου έχει αποκαλυφθεί το αρχαίο θέατρο και τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενεργοποιηθούν και θα συμβάλουν όλοι οι φορείς και οι παραγωγικές δυνάμεις της Μεσσηνίας (Δήμος Καλαμάτας, Περιφέρεια Πελοποννήσου, ιδρύματα, επιχειρήσεις, φορείς πολιτών και πολίτες)

Επίσης, ο κ. Μπένος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι σχεδιάζεται σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσσήνης, η δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος ανάπτυξης της περιοχής της Μεσσήνης και σύνδεσής της με την αρχαία Μεσσήνη, αλλά και με ό,τι παράγει ο τόπος, το οποίο θα υποβληθεί για ένταξη στο Τ.Α.Π./Τ.Ο.Κ.

Ακολούθησε η παρουσίαση, από τον κ. Ευδόκιμο Φρέγκογλου, υπεύθυνο Πολυμεσικών Εφαρμογών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», με τίτλο: «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς». Ο κ. Φρέγκογλου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το «Διάζωμα», ώστε οι νέες τεχνολογίες να βοηθήσουν την ανάδειξη των μνημείων και την ένταξή τους στη σύγχρονη ζωή. Επίσης, ο κ. Φρέγκογλου ανακοίνωσε ότι, ύστερα από σύμβαση που υπεγράφη από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και την Εταιρεία POSTSCRIPTUM, εκπονείται μελέτη ψηφιακής στρατηγικής για τον πολιτισμό. Τη χορηγία για την εκπόνηση της παραπάνω μελέτης, συμπλήρωσε ο κ. Φρέγκογλου, διαθέτει η Εταιρεία COSMOTE.