Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 17ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΗΒΑΣ «ΛΑΙΟΣ»
Πινδάρου 112 ΘΗΒΑ ΤΚ 32200
ΤΗΛ: 2262.023.393 / 6977.283.756
Αποκαλυπτική συνάντηση εργασίας στο Καβείριο….
Στ. Μπένος: «Οφείλετε να την καταγράψετε, γιατί μια υπόσχεση όλων, με ενιαία ψυχή και κοινά όνειρα, αυτό δηλαδή, που χρειάζεται η πατρίδα μας, έγινε πραγματικότητα». Ιστορικές στιγμές, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για την Στερεά Ελλάδα, έζησαν χθες όσοι παρεβρέθησαν στην συνάντηση εργασίας μεταξύ του Σταύρου Μπένου από το ΔΙΑΖΩΜΑ, της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αλ. Χαραμή, του Δημάρχου Θηβαίων Σπ. Νικολάου και του Προέδρου του ΛΑΪΟΥ Τ. Φρούσιου, στην Θήβα και κυρίως στο Καβείριο Αρχαίο Θέατρο, όπου έγιναν και οι αποκαλύψεις…
«Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή, που οφείλετε να καταγράψετε, γιατί μια υπόσχεση όλων, με ενιαία ψυχή και κοινά όνειρα, αυτό δηλαδή, που χρειάζεται η πατρίδα μας, έγινε πραγματικότητα» είπε ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, που λίγη ώρα πριν, εξερχόμενος από το Μουσείο Θηβών, το χαρακτήρισε το «κορυφαίο της Ελλάδας» λόγω του εκπληκτικού περιεχομένου του, της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής του, μη παραλείποντας βεβαίως, το «μικρό πρόβλημα που υπάρχει με την στεγανοποίηση του»…
Της συνάντησης εργασίας προηγήθηκε συνάντηση του Στα. Μπένου με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη, τα αποτελέσματα της οποίας ήρθαν κι έδεσαν με την επίσκεψή του στο Μουσείο Θηβών και στο Καβείριο, όπου έχουν ξεκινήσει ανασκαφές …
Σύμφωνα με την κ. Χαραμή, αφαιρείται η μεγάλη επίχωση, που υπάρχει σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο του Καβειρίου, βρέθηκε ο ναός και ο βωμός, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί και το σύστημα απορροής υδάτων, προκειμένου και αυτό να μπορέσει να αξιοποιηθεί, και στην συνέχεια οι αρχαιολόγοι θα εξετάσουν την παθογένεια του χώρου, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες για την ανάδειξη και την απόδοση του στο κοινό…Ποιες είναι όμως, οι δυναμικές εξελίξεις για το ιστορικό μνημείο του Καβειρίου, που αναμένεται «να συγκλονίσουν τις κοινότητες των πολιτών εντός κι εκτός Ελλάδος», όπως επεσήμανε ο κ. Μπένος;
Το μνημείο θα συμπεριληφθεί στην πολιτιστική διαδρομή της Περιφέρειας Στερεάς, με επίκεντρο τα αρχαία Θέατρα, η οποία διαδρομή θα ξεκινά από την Ερέτρια και θα καταλήγει στους Δελφούς και σε αυτήν θα συμπεριλαμβάνονται το Αρχαιολογικό Πάρκο του Ορχομενού, το Καβείριο, η Χαιρώνεια, η Τανάγρα, η Κοιλάδα των Μουσών και το Αρχαιολογικό Πάρκο Θηβών!
Ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ δηλώνει «βαθύτατα συγκινημένος», καθώς η Θήβα έγινε αφορμή, οι συμπατριώτες του να καμαρώνουν την Νέα Μεσσήνη, την οποία έχτισε ο Θηβαίος Στρατηγός Επαμεινώνδας….
Το ανασκαφικό έργο γίνεται με την σύμπραξη του Δήμου , της Περιφέρειας και του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μαζί με τις μελέτες του, όμως μεγάλο κομμάτι αναλογεί στον Δήμο Θηβαίων, προκειμένου να διευρύνει τον δρόμο και να διαμορφώσει το πάρκιγκ που απαιτείται, ώστε το έργο να ωριμάσει γρήγορα, καθώς τρέχουν οι προθεσμίες της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020…
Από το Καβείριο μεταφερόμαστε στην ιστορική στιγμή της Θήβας, η οποία, επιτέλους παίρνει τον δρόμο της ιστορικής της διαδρομής, με αρχή την δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου..
Ετοιμάζεται ήδη η μελέτη ανάδειξης όλων των αρχαιολογικών χώρων, βυζαντινών και προϊστορικών κλασσικών, ώστε ο επισκέπτης που θα δει το μουσείο, αμέσως μετά πεζός να μπορεί να επισκεφθεί την Καδμεία….
«Ήταν αναγκαίο, για μια ιστορική πόλη που έχει παραμεληθεί τόσα χρόνια» τονίζει η Αλ. Χαραμή, αναφερόμενη τόσο στην επισκεψιμότητα και του Μεσαιωνικού Πύργου όσο και στην άλλη μελέτη, που αφορά το πάρκινγκ έξω από το Μουσέιο, στα απαλλοτριωμένα από την αρχαιολογική υπηρεσία οικόπεδα, αλλά και στο κομμάτι που αναλογεί στον Δήμο στην Πλατεία Κεραμοπούλου…
«Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Καβίρειο και το αρχαιολογικό πάρκο που σχεδιάζεται, θα φέρουν τη Θήβα στις πρώτες προτιμήσεις των επισκεπτών και δικαιωματικά καθώς είναι μία από τις δύο αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας» τονίζει ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπ. Νικολάου, δηλώνοντας την δυναμική παρουσία του Δήμου σε όλη αυτή την προσπάθεια, τόσο με την φροντίδα να καταστεί προσβάσιμος ο δρόμος που οδηγεί στο Καβίρειο, όσο και με την μελέτη για την αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου Θήβας, που βρίσκεται απέναντι από το μουσείο, το οποίο θα γίνει πολιτιστικός χώρος με αίθουσα εικονικής πραγματικότητας για την ιστορία της Θήβας, λαογραφικό μουσείο και αίθουσα για πολιτιστικές εκδηλώσεις-εκθέσεις, μελέτη που είναι έτοιμη και αναμένεται ανάλογη πρόσκληση για να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την νέα προγραμματική περίοδο.
Το «κυνήγι του θησαυρού» στο Καβείριο ωστόσο, έχει ξεκινήσει 31 χρόνια πριν, όταν ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «ΛΑΪΟΣ» έδωσε την πρώτη παράσταση στο αρχαίο Θέατρο, χωρίς να καταφέρει να την επαναλάβει λόγω των αντιδράσεων της αρχαιολογίας, που ανησυχούσε για τυχόν καταστροφές στις κερκίδες κ.α.
Σήμερα, χρόνια μετά, δυο άνθρωποι του Συλλόγου, οι Θοδ. Μιχάλογλου και Τ. Φρούσιος στέκονται σιγκινηνημένοι, βλέποντας τις προσπάθειες τους να παίρνουν σάρκα και οστά…
«Όταν οι πολίτες ενεργοποιούνται και καταφέρνουν να κάνουν τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν, γίνονται θαύματα ακόμη και στις δύσκολες εποχές που ζούμε σήμερα» υπογραμμίζει ο κ. Φρούσιος, γυρίζοντας πίσω στο 2012, όταν ο Σύλλογος γιορτάζοντας τα 30 του χρόνια, επισκέφθηκε το Καβείριο, το οποίο βρήκε σε απελπιστική κατάσταση και ξεκίνησε τον αγώνα πρώτα προς το ΔΙΑΖΩΜΑ, την Εφορία Αρχαιοτήτων και τον Δήμο…
«Σήμερα γευόμαστε τα αποτελέσματα του αγώνα για το Καβείριο, μαζί με έργα που θα πυροδοτήσουν την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας» σημειώνει, προτείνοντας στην κ. Χαραμή, να συμπεριλάβει στις μελέτες, ειδικό υλικό για τo πρανές που βρίσκεται πίσω από τον πωρόλιθο , ώστε να είναι εφικτό να γίνονται κάποιες παραστάσεις στον χώρο!
Στην επίσκεψη στον χώρο βρέθηκαν και πολλοί από τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ μέλη του Συλλόγου που παλεύουν για την Ανάδειξη και προβολή των ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ μας χώρων.
ΤΟ Δ.Σ.