«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» (www.diazoma.gr) και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (www.eellak.gr)διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου και ώρα 15:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο 440 της Φιλοσοφικής Σχολής (4ος όροφος), με θέμα την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στις ανοιχτές πλατφόρμες Βικιπαίδεια (http://el.wikipedia.org)και Open Street Map (www.openstreetmap.org)
Η συνάντηση διοργανώνεται στο πλαίσιο της δράσης που αναπτύσσουν οι παραπάνω φορείς, με στόχο να αξιοποιηθεί το ψηφιακό περιεχόμενο για τους αρχαίους θεατρικούς χώρους που υπάρχει στο αρχείο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», προκειμένου το υλικό αυτό να καταστεί ελεύθερα προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο από όλους στην ανοικτή συμμετοχική πλατφόρμα της Βικιπαίδεια.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα γίνει αναλυτική παρουσίαση της δράσης του OpenStreetMap και της Βικιπαίδειας, καθώς και της χρήσης τους. Επίσης, θα γίνει και μία σύντομη επίδειξη για τον τρόπο επεξεργασίας και καταχώρησης περιεχομένου.
Στο τέλος της συνάντησης θα υπάρχει η δυνατότητα για όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί και έχει ως στόχο τη μεταγραφή των επιστημονικών δελτίων που υπάρχουν στο αρχείο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ως λημμάτων στη Βικιπαίδεια. Για τους ενδιαφερόμενους που θα ενταχθούν στην ομάδα θα διοργανωθούν στη συνέχεια από στελέχη της ΕΕΛ/ΛΑΚ εργαστήρια για τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδεια και του OpenStreetMap.
Περισσότερες πληροφορίες:
Το Ίδρυμα της Wikimedia υλοποιεί μία σειρά από πρωτοβουλίες που στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά της κοινότητας, με πιο γνωστή τη Βικιπαίδεια, τη μεγαλύτερη ανοικτή εγκυκλοπαίδεια. Εκτός της Βικιπαίδειας υπάρχουν τα Κοινά της Wikimedia (Wikimedia Commons) που είναι το κοινό αποθετήριο των πολυμέσων όλων των έργων της Wikimedia, η Βικιθήκη (κυρίως για τη μεταφόρτωση κειμένων), το Βικιεπιστήμιο (για την ολοκληρωμένη παρουσίαση πανεπιστημιακού επιπέδου μαθημάτων και συγγραμμάτων).
Τα τελευταία χρόνια γίνονται συστηματικά συνεργασίες μεταξύ πολιτιστικών φορέων (μουσείων, βιβλιοθηκών, αρχείων) για τη μεταφόρτωση των ψηφιοποιημένων αντικειμένων τους στα Κοινά της Wikimedia, με στόχο την αξιοποίησή τους στη Βικιπαίδεια για τη συγγραφή λημμάτων από την κοινότητα και την ευρύτερη προβολή των αντικειμένων. Παρομοίως, θεματικές δράσεις στόχο έχουν τον εμπλουτισμό των Κοινών της Wikimedia με πιο γνωστό το Wiki loves Monuments, τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας στον κόσμο, στον οποίο συμμετέχουν χιλιάδες κόσμου από πάνω από 50 χώρες φωτογραφίζοντας τα μνημεία, τα οποία βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Οι δράσεις αυτές έχουν θεαματικά αποτελέσματα ως προς την ενεργή εμπλοκή του κοινού με την πολιτιστική του κληρονομιά, την ανάδειξη αντικειμένων, συλλογών, φορέων και πτυχών της πολιτιστικής κληρονομιάς που δεν ήταν γνωστά πριν.
Το OpenStreetMap αναπτύσσεται από μια κοινότητα χαρτογράφων που συνεισφέρουν και διατηρούν δεδομένα σχετικά με δρόμους, οδούς, μονοπάτια, καταστήματα, σιδηροδρομικούς σταθμούς και πολλά περισσότερα σε όλον τον κόσμο -(http://www.openstreetmap.org/about)