«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
ΕΜΠΡΟΣNET
Συντάκτης: Ηλίας Μαραβάς
8 Μαΐου 2014
Ζωντάνια στο Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης έδωσαν χθες, έστω και για λίγη ώρα παρουσιάζοντας το θεατρικό δρώμενο που είχαν ετοιμάσει, οι μικροί μαθητές προσχολικής αγωγής.
Φεύγοντας δώρισαν τον κουμπαρά τους στο ταμείο για την προστασία του Θεάτρου και το βίντεο από την παράστασή τους θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, συνεπικουρώντας στο αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Λίγο νωρίτερα, ξενάγηση είχε πραγματοποιηθεί και στους μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης.
Από το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης θέλησαν να στείλουν χθες το δικό τους μήνυμα προσωπικό και μαθητές του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Μητέρα», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσχολικής Αγωγής.Για το λόγο αυτόν, ετοίμασαν και παρουσίασαν ένα μικρό θεατρικό δρώμενο μέσα στο κοίλο του Αρχαίου Θεάτρου.
Φορώντας στεφάνια από ελιά και περίτεχνες χλαμύδες, ξαναζωντάνεψαν το μύθο της ονομασίας της πόλης της Αθήνας από τη θεά Αθηνά.
Η υποβλητικότητα του χώρου αγκάλιασε τη ζωντάνια των μικρών παιδιών, τα οποία μετά την παράσταση που έδωσαν, ξεναγήθηκαν στον αρχαίο χώρο από τον αρχαιολόγο Γιάννη Κουρτζέλλη.
Το δρώμενο βιντεοσκοπήθηκε και θα σταλεί στο Πουέρτο Ρίκο, όπου διεξάγεται το Διεθνές Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Ελλάδος. Ακόμα θα σταλεί και στο Λονδίνο, όπου θα προστεθεί στις φωνές διεκδίκησης της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Κουμπαράς στο «Διάζωμα»
Τέλος, οι μικροί «φίλοι» του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης παρέδωσαν τον κουμπαρά του Βρεφονηπιακού Σταθμού στον εκπρόσωπο του Σωματείου «Διάζωμα», Παναγιώτη Χλίμπο. Τα χρήματα των μικρών μαθητών θα προστεθούν στον κουμπαρά του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης.
Ο θεσμός αυτός που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Σωματείου «Διάζωμα», δίνει τη δυνατότητα σε ευαισθητοποιημένους πολίτες και φορείς να προσφέρουν εμπράκτως για την προστασία των αρχαίων θεάτρων.
Είδη έχουν δημιουργηθεί 57 κουμπαράδες για αντίστοιχα αρχαία θέατρα, με σημαντικά ποσά να συγκεντρώνονται για αρκετά από αυτά. Δυστυχώς το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις όσον αφορά τις εισφορές, με μόλις 385 ευρώ να έχουν προστεθεί για τη διάσωσή του τα τελευταία περίπου τρία χρόνια.Η ιδιοκτήτρια του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Μητέρα», Παναγιώτα Κουφέλου, δήλωσε στο «Ε»: «Βρισκόμαστε εδώ για να αναδείξουμε το Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης και να στείλουμε ένα μήνυμα προς όλους για την ανάγκη ευαισθητοποίησης με σκοπό τη διάσωσή του. Τα παιδιά θα παραδώσουν στον εκπρόσωπο του «Διαζώματος», Χλίμπο Παναγιώτη, το ποσό που μάζεψαν προκειμένου να προστεθεί στον κουμπαρά του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης.
Τα παιδιά ουσιαστικά έδωσαν το δικό τους κουμπαρά για τη διάσωση του Αρχαίου Θεάτρου. Ακόμα, το βίντεο από το δρώμενο θα σταλεί και στο Λονδίνο, ως απόδειξη πως τα παιδιά μας από πολύ μικρά έχουν ουσιαστική επαφή με τον αρχαιολογικό μας πλούτο και μαθαίνουν να σέβονται και να προστατεύουν την πολιτισμικής μας κληρονομιά. Επομένως και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα είναι σε πολύ καλά χέρια μόλις επιστρέψουν στην Ελλάδα».