«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
«Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» 2021: Μια ματιά στο χθες και το σήμερα της πόλης της Ελευσίνας-Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2023
Το έργον των Θεών διακόπτομεν εμείς,
τα βιαστικά και άπειρα όντα της στιγμής.
Στης Ελευσίνας και της Φθίας τα παλάτια
η Δήμητρα κι` η Θέτις αρχινούν έργα καλά
μες σε μεγάλες φλόγες και βαθύν καπνόν. Αλλά
πάντοτε ορμά η Μετάνειρα από τα δωμάτια
του βασιλέως, ξέπλεγη και τρομαγμένη,
και πάντοτε ο Πηλεύς φοβάται κ` επεμβαίνει.
Κ. Π. Καβάφης (1863-1933), “Διακοπή”, Ποιήματα 1897- 1933, Ίκαρος
Την Παρασκευή 22/1/2021 δόθηκε το πρώτο ερέθισμα και έγινε το άνοιγμα της αυλαίας για το εαρινό εξάμηνο 2021 και την καινοτόμο Δράση «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το σωματείο Διάζωμα ((Επιστημονική ομάδα της καινοτόμου Δράσης με μέλη: Την Δρ Βασιλική Μπρίνια–επιστημονική υπεύθυνη, την Δρ Μαίρη Μπελογιάννη, την κα. Γεωργία Μανωλοπούλου, τον Δρ Παναγιώτη Μαστραντώνη, τον κ. Γεώργιο Τζήρο και το επίτιμο μέλος Δρ Θεόδωρο Μπένο), τον Πρόεδρο του Συλλόγου οικονομολόγων εκπαιδευτικών του περιοδικού ΞΕΝΟΦΩΝ και διεθνώς βραβευμένο οικονομολόγο-εκπαιδευτικό κ. Γεώργιο Τζήρο καθώς και την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 22/1/2021 ο Δρ Παναγιώτης Μαστραντώνης, μέλος της επιστημονικής ομάδας της Δράσης και εθελοντής του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», το οποίο έχει ως αποστολή την ένταξη των μνημείων στην καθημερινή μας ζωή και τη σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με μια στοχευμένη διαδικτυακή παρουσίαση ανέδειξε σημαντικές όψεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η διαχείριση των μνημείων της Ελλάδας, με έμφαση στην πόλη της Ελευσίνας. Παράλληλα, οι φοιτητές/τριες συζήτησαν με την κα Γεωργία Μανωλοπούλου, μέλος της επιστημονικής ομάδας της δράσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εθελόντρια του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Υπεύθυνη Διοργάνωσης Επικοινωνιακών και Εκπαιδευτικών δράσεων, Εκθέσεων και Πολιτιστικών διαδρομών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας και σε Αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Ολοκληρώθηκε συνεπώς το πρώτο από τα πολλά ερεθίσματα που θα δοθούν το εαρινό εξάμηνο, σχετικά με τη Δράση «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός» που θα καταλήξουν σε μια εργασία των ομάδων εργασίας των φοιτητών/τριών που θα συσταθούν σχετικά με τις προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2023 στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Τριλογίας.
Μία νέα λοιπόν πρόκληση ξεκινάει από τον ερχόμενο Μάρτιο για τους φοιτητές/τριες του Προγράμματος σε συνεργασία με το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τους υπόλοιπους φορείς, οι οποίοι αποτελούν για μία ακόμη χρονιά τους σημαντικούς αρωγούς των φοιτητών/τριών στο συναρπαστικό ταξίδι τους στον πλούσιο πολιτισμό μας…