Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 17ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
Αγαπητοί Φίλοι,
Το ΔΙΑΖΩΜΑ, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει με το Μέγαρο Μουσικής, σας προσκαλεί σε διάλεξη με θέμα το μαντείο και το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 7μμ.
Ομιλητές:
· Δρ Κωνσταντίνος Ι. Σουέρεφ, αρχαιολόγος, Προϊστάμενος ΙΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων: «Η Δωδώνη του Μαντείου και του Θεάτρου»
· Γεώργιος Σμύρης, Αρχιτέκτονας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης: «Η συντήρηση, αναστήλωση και αποκατάσταση του θεάτρου του ιερού της Δωδώνης, 1960-2014.»
Το Μέγαρο Μουσικής θα διαθέσει για τα μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ περιορισμένο αριθμό δελτίων εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
(Πληροφορίες κα Άννα Δερβένη 210/8254256-7).
Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε.
ΔΙΑΖΩΜΑ
Δείτε το δελτίο τύπου του Μεγάρου Μουσικής:
MEGARON PLUS
Σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα
Ομιλητές:
Δρ Κωνσταντίνος Ι. Σουέρεφ, αρχαιολόγος, Προϊστάμενος ΙΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων: «Η Δωδώνη του Μαντείου και του Θεάτρου»
Γεώργιος Σμύρης, Αρχιτέκτονας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης: «Η συντήρηση, αναστήλωση και αποκατάσταση του θεάτρου του ιερού της Δωδώνης. 1960-2014.»
Με συμβολή του βασιλιά Πύρρου, από τον 3ο αιώνα π.Χ., ο χώρος με το μαντείο και το ιερό του Δία και της Διώνης μετατράπηκε σε αξιοθαύμαστο συγκρότημα λατρευτικών και διοικητικών οικοδομημάτων, στα χέρια της Συμμαχίας και στη συνέχεια του Κοινού των Ηπειρωτών. Το πέτρινο θέατρο της Δωδώνης, από τα μεγαλύτερα του ελληνικού κόσμου, πρόσθεσε μεγαλείο στο ιερό. Η Δωδώνη με το θέατρό της παρέχει σήμερα μια ανανεωμένη εικόνα της αρχαιότητας ή καλύπτει νέους συμβολισμούς;
Κωνσταντίνος Ι. Σουέρεφ
Αντικείμενο της διάλεξης αποτελεί η παρουσίαση και η αποτίμηση των εργασιών συντήρησης, αναστήλωσης και αποκατάστασης του θεάτρου του ιερού της Δωδώνης, για το διάστημα από το 1960 έως σήμερα. Η ιστορία των επεμβάσεων στο μνημείο ταξινομείται σε τρείς διακριτές ενότητες. Τη δεκαετία του 1960 άρχισαν και ολοκληρώθηκαν οι επεμβάσεις στο μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου για να ξεκινήσει η επανάχρησή του στο πλαίσιο της αναβίωσης του αρχαίου δράματος. Για την περίοδο 1970 – 2000, κατά την οποία το μνημείο δέχτηκε μικρής κλίμακας επεμβάσεις και παράλληλα χρησιμοποιήθηκε συστηματικά για παραστάσεις, θα γίνει αποτίμηση των συνεπειών των δράσεων αυτών στο αρχαίο θέατρο, με κατακλείδα την απαγόρευση της παραχώρησής του για εκδηλώσεις. Από το έτος 2000 αναπτύχθηκε πλέον ένα συγκροτημένο πρόγραμμα αποκατάστασης που εξελίσσεται έως σήμερα. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις κρατούσες ανά περίοδο ιδεολογικές και τεχνικές συνιστώσες και παρουσιάζεται αναλυτικά το πρόγραμμα αποκατάστασης, μετά την ολοκλήρωση ενός συνεκτικού τμήματος του κάτω διαζώματος. Γίνεται επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις ειδικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί, στις μεθόδους ταύτισης των παρατοποθετημένων αρχιτεκτονικών μελών και άρσης της φθοράς του αρχαίου υλικού, καθώς και στην επιλογή των υλικών αποκατάστασης του θεάτρου.
Γεώργιος Σμύρης
Χορηγοί
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ