Η πόλη της Λάρισας

«Η αρχόντισσα του θεσσαλικού κάμπου, χτισμένη στις όχθες του εμβληματικού ποταμού Πηνειού, περνά στον 21ο αιώνα με οδηγό το πρόγραμμα ΠΟΛΙΣ. Με ανθρώπινη παρουσία από τα παλαιολιθικά χρόνια, αρχαία κατάλοιπα, ανάμεσά τους ένα σπουδαίο αρχαίο θέατρο και τον τάφο του πατέρα της ιατρικής, του Ιπποκράτη, μνημεία παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά, οθωμανικά, διατηρητέα κτίρια ιδιωτικά και βιομηχανικά, η Λάρισα θέτει εκ νέου τις προτεραιότητές της. Βάζει στο επίκεντρο την ανοιχτότητα στον αστικό χώρο, ανοίγεται σε νέες τεχνολογίες, σύγχρονες αξίες, έναν καλύτερο, πιο ποιοτικό τρόπο ζωής».

ΛάρισαΛάρισα
Πρόοδος Έργων και Δράσεων
Α΄ ΦΑΣΗ

Πρόσκληση από τους Δήμους στους υποψήφιους αναδόχους

Επιλογή Αναδόχου

Υπογραφή Σύμβασης
Β΄ ΦΑΣΗ

Προσδιορισμός περιοχής παρέμβασης και επιλογή έργων/δράσεων και Στρατηγικής

Διαβούλευση με αρμόδιους Φορείς

Οριστικοποίηση Σχεδίου Δράσης
Γ΄ ΦΑΣΗ

Παραλαβή Μελέτης

Περιγραφή:

Στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι η μετατροπή της Λάρισας σε μια «νέα» περιοχή, δυναμικού, ελκυστικού και ανταγωνιστικού τόπου διαβίωσης και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας με σύγχρονες υποδομές πολιτισμού.

Στο επίκεντρο του προγράμματος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και επισκεπτών και ο μετασχηματισμός της πόλης σε έναν ολιστικό, πολυθεματικό και ελκυστικό τουριστικό προορισμό, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Ως μια σύγχρονη πόλη, η Λάρισα, θα χαρακτηρίζεται από μεικτές πυκνότητες δόμησης και από έναν περιεκτικό αστικό χώρο, ενώ η εξάρτησή της από τη χρήση Ι.Χ. θα είναι περιορισμένη.

Tα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν μέσα από παρεμβάσεις πολυεπίπεδης αναβάθμισης κυρίως στο πολεοδομικό κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις θα αφορούν  σε έργα υποδομών και σε δράσεις marketing και ψηφιακών εφαρμογών, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αισθητική της πόλης. Για την βελτίωση της ελκυστικότητας της πόλης θα δρομολογηθούν διαμορφώσεις – αναπλάσεις του κεντρικού αστικού πυρήνα, αναβάθμιση – επανάχρηση κτιρίων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας & ανενεργού κτιριακού αποθέματος και αναπλάσεις δημόσιου χώρου με βιοκλιματικά στοιχεία και έξυπνες εφαρμογές, με τον εμπλουτισμό του αστικού εξοπλισμού και την αποκατάσταση κτηρίων, ώστε  το ιστορικό κέντρο να μετατραπεί σε παλίμψηστο αρχιτεκτονικής από την κλασική αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο και την Τουρκοκρατία.

Το πρόγραμμα συνεπώς θα συνθέσει, οργανώσει και αναβαθμίσει όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δυναμικές που εντοπίζονται στην πόλη και με όχημα το απόθεμα της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της πόλης της Λάρισας, θα πετύχει το μεγάλο της άλμα σε ένα βιώσιμο, ανοιχτό και πράσινο μέλλον. Κυρίως όπως θα πετύχει τον επαναπροσδιορισμό της σημερινής εικόνας της πόλης της Λάρισας ως  μια «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ» (Open city), μοναδική,  ιδιαίτερη  και προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες.

Οι δράσεις στον τομέα της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης προσδιορίζονται από τρεις κύριους άξονες: τον πρωτογενή τομέα, την προσέλκυση επενδύσεων και το Εμπορικό Κέντρο (ανάπτυξη του ανοιχτού κέντρου εμπορίου στη Λάρισα – OPEN MALL).

Καθώς ο ολιστικός σχεδιασμός προϋποθέτει τη συμμετοχή της επιχειρηματικότητας θα δρομολογηθεί η δημιουργία μιας «συστάδας (cluster) επιχειρήσεων» στη βάση ενός κοινά αποδεκτού Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας για την υποστήριξη και προώθηση του αναπτυξιακού προγράμματος της πόλης.

Η επιλογή του Φορέα Λειτουργίας και Διαχείρισης (Destination Management OrganizationDMO), είναι κρίσιμη σε αυτό, καθώς ο D.M.O.  θα μεριμνά καθημερινά, ώστε όλη η «αλυσίδα» πόρων και υπηρεσιών του ολιστικού προγράμματος της πόλης να διατηρεί πάντα υψηλή ποιότητα, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.

Χώρος παρέμβασης:

Ως ευρύτερη περιοχή παρέμβασης ορίζεται η Δ.Ε. Λάρισας και ειδικότερα, η πόλη της Λάρισας, η οποία συνιστά και το κύριο αστικό κέντρο του ομώνυμου Δήμου.

xarths-larisas

Προϋπολογισμός:

Παράλληλα, το πρόγραμμα θα προετοιμάσει την πόλη της Λάρισας να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι προ των πυλών (Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027, ΕΠΑ 2021-2025, Ταμείο Ανάκαμψης, πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», κτλ.).

 

Ο προϋπολογισμός θα οριστεί με την έγκριση του προγράμματος.

 

Το Χρονολόγιο του Προγράμματος

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.

Σχετικές μελέτες