Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 17ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
ΕΣΠΑ on the ROAD – Ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις
Παρακολουθήστε εδώ την ομιλία του κ. Γρ. Τσόκα
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
Τίτλος:
Γεωφυσικές έρευνες: από την απεικόνιση θαμμένων αρχαιοτήτων ως τη συνεισφορά στη διατήρηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς
Ομιλητής:
Τσόκας Γρηγόρης
Γλώσσα:
Ελληνική
Ημερομηνία:
27/09/2015
Διάρκεια:
24:33
Εκδήλωση:
Η΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου “Διάζωμα”
Διοργανωτής:
Σωματείο “Διάζωμα”
Χώρος:
Ξενοδοχείο “Γαλήνη” (Καμένα Βούρλα) – Πολιτιστικό Κέντρο Ορχομενού
Τσόκας Γρηγόρης
Γεωφυσικές έρευνες: από την απεικόνιση θαμμένων αρχαιοτήτων ως τη συνεισφορά στη διατήρηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς
Ο Τσόκας Γρηγόρης , Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής Γρηγόριος Ν. Τσόκας είναι Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης του ιδίου ιδρύματος. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Ένωσης για την Αρχαιολογική Γεωφυσική ICAP (International Community for Archaeological Prospection).
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής (Α.Π.Θ., 1979), κάτοχος του τίτλου Master of Science in Exploration Geophysics (Univ. of Leeds, U.K., 1980) και Διδακτορικού Διπλώματος στην Εφαρμοσμένη Γεωφυσική, (Α.Π.Θ., 1985). Εκπαιδεύτηκε ως Γεωφυσικός Προγραμματιστής από την εταιρεία Western Geophysical Company (Hounslow-London, 1988) ως στέλεχος της τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ (νυν ΕΛ.ΠΕ.). Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Dept. of Physics and Electronics του Πανεπιστημίου του York (U.K. 1990) και επισκέπτης καθηγητής στο Colorado School of Mines (U.S.A., 1994). Το ερευνητικό του έργο αφορά τα παρακάτω αντικείμενα: α) εντοπισμός και απεικόνιση θαμμένων αρχαιοτήτων με Γεωφυσικές Μεθόδους β) μέθοδοι πεδίων δυνάμεων (potential fields) και γ) τεχνικές επεξεργασίας και ερμηνείας γεωφυσικών σημάτων βασισμένες στα μιγαδικά χαρακτηριστικά τους.
Έχει διευθύνει περισσότερες από 300 εξερευνήσεις αρχαιολογικών χώρων με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι συγγραφέας περισσοτέρων των 200 επιστημονικών άρθρων (120 σε περιοδικά ISI) καθώς και βιβλίων και τεχνικών εκθέσεων. Επίσης συμμετείχε στη σύνταξη του αερομαγνητικού χάρτη της Μακεδονίας και Θράκης. Έλαβε σειρά διεθνών διακρίσεων (καλύτερη εργασία στις ηλεκτρικές μεθόδους Εφαρμοσμένη Γεωφυσικής του έτους 1997 σε παγκόσμιο επίπεδο, 3 βραβεία καλύτερης εργασίας σε παγκόσμια συνέδρια, μέλος εκδοτικών επιτροπών και εκδότης επιστημονικών περιοδικών, μέλος διεθνών επιτροπών).
Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Συνεργασίας Ελλήνων Επιστημόνων του Υπουργείο Εξωτερικών (2002-2004) και μέλος όλων των επιτροπών του κράτους που σχετίζονται με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.