Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας : Πολιτιστική Διαδρομή Ηρακλείου Κρήτης

Ο Δήμος Ηρακλείου μέσα από ένα Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχεδιασμό που εκπόνησε σε συνεργασία με κοινωνικούς του εταίρους διαμόρφωσε το οραματικό σχέδιο που περικλείεται στην φράση: Ηράκλειο, «έξυπνη-συνεκτική» πόλη, τόπος συνάντησης «5+1 πολιτισμών». Για την επίτευξη του παραπάνω στρατηγικού στόχου, διαμορφώνεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (Σ.ΟΑ.Π.) και του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.), ένα πολυτομεακό πρόγραμμα, με συνδυασμένες πολλαπλασιαστικές παρεμβάσεις, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Για το πρόγραμμα εξασφαλίστηκε από το Π.Ε.Π. Κρήτης 2014-2020 χρηματοδότηση, ύψους περίπου 16.000.000,00 € με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2023.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του παραπάνω προγράμματος, τον Φεβρουάριο του 2017 εγκαινιάστηκε θεσμικά η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», μέσα από την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας. Κοινή επιδίωξη είναι η εφαρμογή του προγράμματος Β.Α.Α. για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου Κρήτης.

Στο πλαίσιο του μνημονίου το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε τις παρακάτω μελέτες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί:

α) μελέτη Marketing Plan για τη δημιουργία επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού στο μελετητή και επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Δημήτρη Κούτουλα, και

β) «Μελέτη Αστικής Επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία συστάδας επιχειρήσεων (Cluster) στο Δήμο Ηρακλείου» στην Εταιρεία ΕΤΑΜ Α.Ε. με στόχο τη συμβολή στη δημιουργία και λειτουργία πολιτιστικών διαδρομών και την ανάδειξη τους ως θεματικό τουριστικό προϊόν.

Επίσης, το ΔΙΑΖΩΜΑ πραγματοποίησε με επιτυχία διεθνή δημιουργικό διαγωνισμό για τη νέα εικαστική τουριστική ταυτότητα (destination brand) του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης (βλ. εδώ).

  • Η νέα εικαστική τουριστική ταυτότητα του Ηρακλείου παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο του 2019, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού. Στο βήμα ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος Σωματείου «Διάζωμα».
  • Το πρώτο βραβείο έλαβε η «Palladian Communication Specialist A.E.».. Θεμέλιο της νέας εικόνας είναι το Σήμα, εμπνευσμένο από τα εμβληματικά, πασίγνωστα “Κέρατα του Ταύρου της Κνωσού” που σαν να ενώνονται με την σκιά τους, σχηματίζουν δημιουργικά το γράμμα “Η”, κοινό πρωτόγραμμα του brand name του Ηρακλείου στα ελληνικά και στα αγγλικά (Heraklion / Ηράκλειο).

Παράλληλα, ο Δήμος Ηρακλείου, βρίσκεται στην πρωτοπορία και για την υιοθέτηση και διάδοση του πολιτισμού των ολιστικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ». Το ΠΟΛΙΣ, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Δημήτρη Οικονόμου, σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», που θα προσφέρει ευκαιρίες ολιστικής, βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης σε ελληνικές πόλεις, καθώς θα επιχειρήσει τη μεταφορά του πολιτισμού των ολιστικών προγραμμάτων στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των αστικών κέντρων της χώρας. Οι πόλεις που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα είναι ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, ο Δήμος Θήβας και ο Δήμος Κομοτηνής. Έχει δρομολογηθεί ακόμη η διοργάνωση Ημερίδας από την  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τους παραπάνω Δήμους με θέμα τη γνωριμία και εξοικείωση των αιρετών και των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης με το κεκτημένο της φιλοσοφίας των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (Ο.Χ.Ε) στα αστικά κέντρα και τον ολιστικό σχεδιασμό ανάπτυξης των πόλεων της χώρας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ο Δήμος Ηρακλείου θα συμβάλει στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με ένα οραματικό σχέδιο δράσεων και εκδηλώσεων στον Άξονα ̎Δ̎ του πλαισίου του προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων, που έχει τίτλο: «Το 2021 παράθυρο στο μέλλον». Ο Δήμος Ηρακλείου πρόκειται να υλοποιήσει ένα νέο σχεδιασμό πολιτιστικής και τουριστικής πολιτικής που θα στηρίζεται όχι μόνο στο ιστορικό παρελθόν αλλά και στα πλεονεκτήματα της σύγχρονης πόλης.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για την πορεία των προγραμμάτων στον ιστότοπο του Διαζώματος, εδώ.