Γρήγορη μετάβαση

Το 4ο Γυμνάσιο Δράμας συνδέει το αρχαίο θέατρο με τη διονυσιακή λατρεία και τη δημιουργία του κρασιού

Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 εκπονήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Δράμας το εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα «Ιστορία μύθοι και παραδόσεις. για ένα ποτήρι κρασί», στο οποίο συμμετείχαν 45 μαθητές (12 αγόρια και 33 κορίτσια). Την ευθύνη για την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος είχαν οι καθηγήτριες: Ασκονίτη Αργυρή ΠΕ 02, Καμπισιούλη Νικολέττα ΠΕ 13 και Κωνσταντίνου Θεοδώρα ΠΕ 03 .

Αφόρμηση της δράσης αυτής αποτέλεσε η περσινή εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και της Θάσου, αλλά και η επαφή των μαθητών μας με τα σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα της διονυσιακής λατρείας στην περιοχή της Δράμας (μαρμάρινη προτομή Διονύσου, 4ος αι. π.Χ., λατρευτικό ιερό του Διονύσου στην Καλή Βρύση Δράμας κ.α.). Στόχος μας ήταν η ανάδειξη της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής διάστασης του οίνου, που συνδέεται στενά με το ιστορικό παρελθόν, αλλά και με τη σύγχρονη πραγματικότητα του τόπου μας, καθώς η Δράμα φημίζεται για την πλούσια οινοκαλλιέργειά της.

Η διερεύνηση και επεξεργασία του θέματος κατά τις εβδομαδιαίες συναντήσεις των ομάδων εργασίας.
Η δημιουργία εκπαιδευτικού ιστολογίου , όπου αναρτήθηκαν οι ηλεκτρονικές εργασίες των μαθητών. -> Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση, εδώ.
Η κατασκευή από τους συμμετέχοντες μαθητές καλλιτεχνικών εργασιών σχετικών με τη θεματολογία του προγράμματος και η ανάρτησή τους σε ειδικό χώρο του σχολείου.
Η συνεργασία με την Κίνηση πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» για συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση: «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», με στόχο τη σύνδεση του αρχαίου θεάτρου με τη διονυσιακή λατρεία και τη δημιουργία του κρασιού. Οι μαθητικές εργασίες με τίτλο «Δύο αρχαία θέατρα συνομιλούν.» επικεντρώθηκαν στη συγκριτική παρουσίαση αρχαίων θεάτρων και παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα του «Διαζώματος».
Η συμμετοχή των μαθητών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Εκπαίδευσης» που διοργανώνει η ΔΔΕ Δράμας με τις ακόλουθες δράσεις :
Παρουσίαση των καλλιτεχνικών τους δημιουργιών στον εκθεσιακό χώρο της Νομαρχίας Δράμας
Αποτύπωση του οράματός τους για το σχολείο του Μέλλοντος σε σχετική ταινία που γυρίστηκε κατά την διάρκεια του προγράμματος με τίτλο « Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου μιλούν για το σχολείο του μέλλοντος».
Η πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής στο Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης στις 22 Δεκεμβρίου 2015 για περιήγηση στον αμπελώνα και ξενάγηση στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης, παλαίωσης του κρασιού, αλλά και στο Μουσείο οίνου.
Η διοργάνωση εκπαιδευτικής εκδρομής στην Καστοριά/ Έδεσσα/Νυμφαίο στις 21-23 Απριλίου, όπου οι μαθητές επισκέφθηκαν τα φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής , το οινοποιείο « Κτήμα Aλφα» και τις εγκαταστάσεις της οικολογικής οργάνωσης Αρκτούρος.

  • Αρχαίο θέατρο Φιλίππων
(Ευχαριστούμε θερμά την Κίνηση πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ιδιαιτέρως την κ. Μαίρη Μπελογιάννη , υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων για τη δημιουργική συνεργασία)

Η διευθύντρια, Στράντζαλη Ευδοξία

Οι καθηγήτριες, Ασκονίτη Αργυρή, Καμπισιούλη Νικολέττα, Κωνσταντίνου Θεοδώρα