Γρήγορη μετάβαση

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χανίων και του Γυμνασίου Βάμου υιοθετούν το αρχαίο θέατρο της Απτέρας

«Τον τόπο τούτο τον προγονικό θα τιμώ/ δεν θ’ αφήσω να ξεχαστεί/ θα έρχομαι εδώ για να γροικώ/ εκείνα που έχει να μου πει/ και θα τα πάω, μα τω Θεώ, όσο μακρύτερα μπορώ./ Θα γίνω σκεπή να τον γλυτώσω απ’ τους ανέμους,/ κραυγή θα βγάλω ν’ ακουστεί στα πέρατα η φωνή του,/ θ’ απλώσω αγκαλιά για να φωλιάσει το εγώ στο εμείς/ θα έρχομαι εδώ, θα ερχόμαστε εδώ/ ν’ ανταμώνουμε/ να μην αφήσουμε τον χρόνο να νικήσει».

Ο όρκος που έδωσαν μια μαθήτρια κι ένας μαθητής από το 2ο Γυμνασίου Χανίων και από το Γυμνασίου Βάμου εκ μέρους των συμμαθητών τους, το μεσημέρι της Κυριακής 6 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο από κόσμο αρχαίο θέατρο της Απτέρας, στην εκδήλωση υιοθεσίας του μνημείου που διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το Σωματείο “Διάζωμα” και τα δύο σχολεία, αποτέλεσε τον επίλογο ενός υπέροχου διασχολικού ταξιδιού στην ιστορία, μακράς διάρκειας.

Υπάρχουν κάποιες κορυφαίες στιγμές στη ζωή μας που νιώθουμε τυχεροί και ευλογημένοι. Η 6η Νοεμβρίου 2016 θα είναι για μένα μια από αυτές. Νιώθω τυχερός και ευλογημένος που είμαι δάσκαλος και συνεργάζομαι με αυτά τα παιδιά που αξιοποιούν την ευκαιρία που τους δίνεται και γεμάτα ζωντάνια και φαντασία δημιουργούν θαύματα. Τυχερός που συνεργάζομαι με εκπαιδευτικούς με όρεξη και μεράκι για τη δουλειά τους και αγάπη για οτιδήποτε δημιουργικό, πέρα και πάνω από την ρουτίνα της σχολικής τάξης.

Ήταν πραγματικά καλή τύχη, η συνεργασία μας με το Γυμνάσιο Βάμου. Ένα εξαιρετικό σχολείο με υπέροχα παιδιά και χαρισματικούς εκπαιδευτικούς. Μια συνεργασία που μας έκανε όλους καλύτερους.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινητική είναι επίσης και η εμπειρία συνύπαρξης των δύο αγαπημένων μουσικών συνόλων της πόλης μας, «Passepartout» και «Καθ΄ωδών» με τον καλλιτεχνικό συντονισμό του μοναδικά υπέροχου Γιάννη Γιαννακάκη. Τους ευχαριστώ για την παρουσία τους μέσα από την καρδιά μου.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κυρία Παπαδοπούλου για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε από την πρώτη στιγμή και αγκάλιασε τις προσπάθειές μας. Το ίδιο και για την αρχαιολόγο, κυρία Τζανακάκη, για τη σωστή και υπεύθυνη καθοδήγησή της αλλά και για την Βάνα Νινιού – Κινδελή, την αρχαιολόγο που κατέθεσε όλη την ψυχή της για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα αυτόν τον υπέροχο χώρο. Για τον αρχαιοφύλακα Γιώργο Μαστραντωνάκη ότι και να πω θα είναι λίγο. Μας συγκίνησε με την αγάπη και την φροντίδα του και ήταν δίπλα μας κάθε στιγμή που τον ζητούσαμε.

Και όλα αυτά τα όμορφα και συγκινητικά έγιναν πράξη μέσω του «Διαζώματος» Μια υπέροχη ιδέα που προάγει τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Μέσω του Διαζώματος η διάσωση και η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, γίνεται υπόθεση όλων μας. Τον όρκο της τελετής υιοθεσίας τον έγραψε η καθηγήτρια φιλόλογος Μαρία Μπιλάλη (Γυμνάσιο Βάμου). Την επιμέλεια της ξενάγησης και τη διδασκαλία των μαθητών είχε η καθηγήτρια Πληροφορικής Ειρήνη Καλαϊτζάκη (Γυμνάσιο Βάμου). Οι μαθητές που απήγγειλαν τον όρκο ήταν ο Γιάννης Θεοδωράκης από το 2ο Γυμνάσιο Χανίων και η Γεωργία Λουράκη από το Γυμνάσιο Βάμου. Οι μαθητές ξεναγοί ήταν: Γεωργία Δάλλα, Ιωάννης Θεοδωράκης, Παυλίνα Μπαϊλάκη, Μαρία Σπανάκη, Μιχάλης Τριανταφίρ.

Αθανασάκης Αντώνης, Δ/ντής 2ου Γυμνασίου Χανίων

Για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, κατέθεσαν στον κουμπαρά που έχει ανοιχθεί για το συγκεκριμένο θέατρο στο Διάζωμα, το συμβολικό ποσό των 200 ευρώ.

  • Διαβάστε τί έγραψαν για την εκδήλωση, εδώ.
  • Σκέψεις μαθητών, εδώ.