Γρήγορη μετάβαση

Ο ρόλος των πολιτών στην ανάδειξη των μνημείων

Σύνοψη

Σημείωμα του ομιλητή για το περιεχόμενο της διάλεξης:

Χρειαζόμαστε μια νέα ματιά σε όλο το εύρος της πολιτιστικής πολιτικής της χώρας, προκειμένου να εισβάλει το άρωμα της κοινωνίας τόσο στη σύγχρονη δημιουργία, όσο και στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πρέπει, στη θέση του αχαλίνωτου κρατισμού, να αναδείξουμε το ρόλο και το φως της κοινωνίας στα «μικρά» και στα «μεγάλα» του πολιτισμού μας. Ένα τέτοιο ζωντανό παράδειγμα αποτελεί το «ΔΙΑΖΩΜΑ». Με απλά λόγια το «ΔΙΑΖΩΜΑ», είναι μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία η οποία συγκροτείται κατα βάση από τρεις οικογένειες: την αρχαιολογική κοινότητα, την καλλιτεχνική κοινότητα των δημιουργών και τις τοπικές κοινωνίες. Η κοινωνική αυτή συμμαχία αναπτύσσει καθημερινά και θεσμικά μια συνέργεια με το κράτος, προκειμένου να πολλαπλασιάζει ποσοτικά και ποιοτικά το παραγόμενο αποτέλεσμα στην ανάδειξη και την προστασία των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης.

Σταύρος Μπένος,
Πρόεδρος Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Ομιλητής

Μπένος Σταύρος
Τοπογράφος Μηχανικός, ιδρυτής σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007),Υφυπουργός Πολιτισμού στη τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι:

α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) όσο και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης),

β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

19 Μαρτίου 2014
Αίθουσα Π.Ε. “Πύρνα”

  • Παρακολουθήστε την ομιλία σε video, εδώ.