Γρήγορη μετάβαση

Αρχαιολογικά πάρκα

Το αρχαιολογικό πάρκο είναι ένα ακόμη ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού και περιλαμβάνει τη διεύρυνση και ανάδειξη ενός μνημειακού συνόλου με εύληπτο και συνάμα ευχάριστο τρόπο, προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να μετατραπεί σε ένα πάρκο που εντάσσει τα μνημεία στο φυσικό τοπίο, όπου και δημιουργήθηκαν. Επιπλέον, μέσω της δημιουργίας ενός αρχαιολογικού πάρκου τα μνημεία συνδέονται με την τοπική οικονομία και τη σύγχρονη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Αρχαιολογικά πάρκα σε εξέλιξη
Προτεινόμενα αρχαιολογικά πάρκα

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου

Το «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου» έχει ως στόχο την ανάδειξη της αυθεντικής εικόνας του μνημειακού συγκροτήματος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και την προσφορά στους επισκέπτες μιας μοναδικής εμπειρίας: να γνωρίσουν και να βιώσουν τί ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, καθώς και πώς η λατρεία των θεών και τα στοιχεία της φύσης (θέση, κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, νερό ως βασικοί παράγοντες ίασης) συνδυάστηκαν με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας συνεργειών μεταξύ πολλών εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος Επιδαύρου, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Υπουργείο Πολιτισμού & Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» και Εταιρικά του Μέλη, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ).

Αρχαιολογικό Πάρκο Ηρακλείου Κρήτης – μια περιήγηση στην ιστορία

Το Φεβρουάριο του 2017 εγκαινιάστηκε θεσμικά η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», με θέμα την εφαρμογή ενός προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου. Το Μάρτιο του 2017 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», για την εφαρμογή ενός προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την ανάδειξη της παλιάς πόλης του Ηρακλείου που αποτελεί και το σιστορικό κέντρο της σύγχρονης πόλης. Σε συνέχεια του μνημονίου το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε: α) τη μελέτη Marketing στον κ. Δημήτρη Κούτουλα, β) τη «Μελέτη Αστικής Επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία συστάδας επιχειρήσεων (Cluster) στο Δήμο Ηρακλείου» στην Εταιρεία ΕΤΑΜ ΑΕ. Επίσης, πραγματοποίησε με επιτυχία διεθνή δημιουργικό διαγωνισμό για τη νέα εικαστική τουριστική ταυτότητα (destination brand) του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Σύντομα το Σωματείο θα αναθέσει και τη μελέτη για το σχεδιασμό μιας πιλοτικής πολιτιστικής διαδρομής στο τμήμα «Ενετικού Λιμένα -Πολιτιστικού Κέντρου» στο Ηράκλειο. Πρόκειται για μια από τις πέντε διαδρομές του Δικτύου Διαδρομών της παλιάς πόλης Ηρακλείου, το οποίο έχει μελετήσει ο δήμος με τον τίτλο «Δημιουργία υποδομών για χάραξη διαδρομών ενδιαφέροντος στην παλιά πόλη» και εντάσσεται στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και του Τοπικού Στρατηγικού Σχεδίου του Δήμου. Η διαδρομή προτείνεται να περιλαμβάνει τα εξής μνημεία: Rocca a mare - Κουλές, Άγιος Τίτος, Loggia - Λότζια, Βασιλική Αγίου Μάρκου, Άγιος Ματθαίος, Προμαχώμας Μαρτινέγκο, Άγιος Μηνάς, Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών, Κρήνη Μοροζίνι, Οδός 25ης Αυγούστου, Πλατεία 18 Άγγλων.